Шахова Олімпіада-2018: жереб підготував для українців

Шахова Олімпіада-2018: жереб підготував для українців "сюрпризи"

Укрінформ
Дев'ятий тур Всесвітньої шахової Олімпіади у Батумі приніс відносну невдачу жіночій збірній України.

Команда Азербайджану зовсім не належала до числа грандів світових шахів, але трапляється, що і не надто потужні збірні інколи стрибають вище голови…

Початок матчу не віщував нічого поганого. Стабільну перевагу мала на другій шахівниці білими Марія Музичук, кращими були справи у Анни Ушеніної (чорні), упевнено вела боротьбу тим же кольором Анна Музичук. Також очевидну перевагу дістала після дебюту Юлія Осьмак (чорні).

Невдовзі  лідер команди - Музичук-старша енергійними діями довела свою партію до переможного кінця. Нарощувала ініціативу Марія, але на двох інших шахівницях творилися дива. Наші шахістки розгубили перевагу, Ушеніна перейшла у рівне закінчення, а потім крок за кроком її позиція погіршувалася. Спроба прорватися на королівському флангу призвела чорних до катастрофи. Харків'янка змушена була зупинити годинник.

Осьмак наполегливо продовжувала грати на перемогу, хоча командні інтереси потребували змиритися і спокійно зробити нічию. На певному відрізку партія перетворилася на комедію помилок, де обидві шахістки грали далеко не найкращим чином. Невдовзі Юля змушена була захищати дуже тяжкий ендшпіль. Але коли в неї не вистачало вже трьох пішаків, суперниця схибила останньою. Це дозволило українці зробити нічию.

На жаль, Марія, яка перейшла до закінчення "кінь та два зв'язані пішаки проти слона", не змогла виграти - нічия. І рівновага в всьому матчі - 2:2.

Тим часом, китаянки обіграли команду Казахстану (3:1) і стали одноосібними лідерами - 16 очок з 18-ти. Українки відстали на очко, їх наздогнали американки та вірменки.

Крім того, жереб у 10-у турі підготував для українських дівчат сбрприз. Вони зустрічатимуться зі збірної  Росії. Цей матч, самі розумієте, завжди має велике значення, а турнірна ситуація ще більше підігріває інтерес до нього.

Чоловіки без проблем здолали збірну Чорногорії - 3:1. Перемогли Василь Іванчук (білими) а також  Юрій Криворучко  та Антон Коробов (чорними). Засмутив лише Руслан Пономарьов, який поступився.

Вкотре здивували поляки, які перемогли збірну США - 2,5:1,5.  На третій шахівниці Каспер Пьорун здолав Хікару Накамуру. Решта партій закінчилася унічию.

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: українки громлять лідерів

Саме поляки стали одноосібними лідерами -  16 очок. США, Вірменія, Китай та Англія мають - по 15 балів, українці - 13. У передостанньому турі жереб вибрав нашій збірній грізних шахістів Азербайджану. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-