Шахова Олімпіада-2018: українки громлять лідерів

Шахова Олімпіада-2018: українки громлять лідерів

Укрінформ
8-й тур вивів у лідери на шаховій Олімпіаді в Батумі жіночу збірну України і поховав надії чоловічої збірної.

Щодо чоловіків, то їм дісталася непроста збірна Франції. Особливу тривогу викликала зустріч на першій шахівниці, де у французів білий колір мав один із найсильніших гравців світу Максим Вашьє-Лаграв. Не дуже хотів бачити його напроти себе й Василь Іванчук. Він взяв вихідний, а закривати амбразуру довелося Павлу Ельянову.

І харків'янин чудово впорався з цим завданням. Він без проблем зрівняв гру, а потім за допомогою жертви пішака здобув істотну позиційну перевагу в центрі. Шанси зрівнялися, Максим запропонував нічию.

Здавалося на трьох інших шахівницях нашим хлопцям і карти в руки. На жаль, хороші карти дісталися суперникам. Лоран Фрессіне увесь час тиснув білими на позицію Руслана Пономарьова. Але киянин чудово захищався, а під кінець продемонстрував ще й відмінну техніку ендшпілю. У підсумку - нічия.

Антон Коробов білими дістав гіршу позицію проти Крістіана Бауера. Поступово француз нарощував тиск. Проте Антон діяв у захисті просто відмінно. І нагородою йому стали заслужені пів-очка. 

А на другій шахівниці Юрій Криворучко дістав невелику, але стійку перевагу проти Етьєна Бакро. Ближче до контролю львів'янин пройшов повз можливість збільшити її. Натомість Юрій наробив кілька помилок, перейшов до тяжкого закінчення і кінець кінцем поступився. Рахунок матчу 2,5:1,5 на користь Франції.

У матчі лідерів шахісти США переграли з таким же рахунком азербайджанців. Вірменія зіграла унічию з поляками. За три тури до кінця лідирують збірні США - 15 очок, Польщі - 14, ще сім збірних набрали по 13 очок. Українці мають 11 очок і поділяють місця з 16-го по 32-е. Три виграші на фініші, мабуть, дозволять нашим сподіватися на бронзові медалі. Але як досягнути цього результату, коли в останніх трьох раундах вони не змогли виграти жодної партії?

У дівчат, навпаки, кількість набраних очок відповідає чудовій якості гри. У восьмому турі на них чекали одноосібні лідери з Вірменії. Але українки ніби не помітили суперниць. Дві Анни були просто на висоті. Лідер команди Музичук білими не дала шансів Еліні Даніелян. А на третій шахівниці Ушеніна розгромила свою тезку Саргссян.

Контролювали хід гри також Марія Музичук та Наталія Жукова, які мали чорний колір. Обидві упевнено зіграли унічию. Загальний рахунок - 3:1 на користь українок. Тепер наша збірна і китаянки мають по 14 очок. Ще п'ять колективів відстають на один пункт.

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: перемога українок над Іраном відновила шанси на "золото"

Сьогодні відбудуться матчі Казахстан - Китай та Азербайджан - Україна. Жіноча збірна Азербайджану зовсім не те саме, що чоловіча. Обіграти її цілком до снаги українкам. А от казахстанські дівчата упевнено подолали одного з фаворитів - команду Грузія-1 (3:1). Тому на китаянок не чекає легка прогулянка.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.    

На фото: Анна Музичук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-