Шахова Олімпіада-2018: перемога українок над Іраном відновила шанси на

Шахова Олімпіада-2018: перемога українок над Іраном відновила шанси на "золото"

Укрінформ
Сьомий раунд шахової Олімпіади у Батумі пройшов не так вже й погано для українських шахістів.

Чоловіча збірна зустрічалася з одними з головних фаворитів - китайцями. Суперники зі сходу здивували своїм складом. Адже вони не виставили лідера Дін Ліженя, рейтинг якого переважає за 2800. 

- Чого це вони? - здивувався мій шаховий приятель. - Невже бережуть його на сильніші команди?

- Навряд чи, - відповів я. 

Вже після матчу у мене з'явилася версія. Василь Іванчук залізною рукою відсушив нічию з Ю Янчжі білими. От цього й боявся лідер китайських шахів. Адже при цьому він втрачав кілька пунктів рейтингу, а виграти у Василя під замовлення - таких оптимістів знайдеться у світі небагато.

На другій шахівниці ситуація змінювалася, як у калейдоскопі. Спочатку Вей І білими запропонував жертву пішака. Павло Ельянов замислився так надовго, що я засумнівався, чи не зависла трансляція. Харків'янин відхилив данайський дар, хоча комп'ютер радив прийняти його. Залізному монстру легко давати подібні поради, а людині потрапити під шалену атаку заради нещасного пішака не дуже то й хочеться.

Потім білі отримали певну перевагу, але в цейтноті зіграли не найкращим чином. Павло отримав здорового зайвого пішак, але під час реалізації захвилювався й розгубив перевагу - нічия.

Руслан Пономарьов проти Бу Сянчжі отримав дещо кращі шанси в ендшпілі. Але тієї енергії, з якою Руслан крушив своїх суперників років п'ятнадцять-двадцять тому,  на жаль, у киянина вже немає. Ось і цього разу Бу, який захищався акуратно і точно, дістався нічийного берега.   

Гострою обіцяла бути партія Лі Чао - Антон Коробов. І насправді, обидва суперники грали на перемогу. Інколи здавалося, що кращі шанси у білих, але Коробов переконливо доводив, що це не так. Нарешті партія перейшла до гострого закінчення зі взаємними прохідними. Як це часто буває, шанси сторін урівноважилися, тому суперники погодилися на нічию.

Мирним став і підсумок матчу - 2:2. З таким же результатом зіграли лідери - збірні Азербайджану та Польщі, а також команди Німеччини та Голландії, Чехії та Ізраїлю, і, як не дивно, Сербії та Росії.

Після сьомого туру попереду йдуть команди Азербайджану, Польщі та США - по 13 очок з 14-ти, 12 має збірна Вірменії. Україна, а також ще  9 команд мають по 11 пунктів. Нашими наступними суперниками буде сильна збірна Франції.

Можливо, 90 відсотків уболівальників зраділи, коли українкам дісталася команда Ірану. Але треба сказати, що це, хоча й молодий, але досить "зубастий" колектив. Їхня лідерка  Сарасадат Хадемалшарі виступала в турнірах серії Гран-прі, причому інколи досить успішно. Тому немає нічого дивного, що іранській шахістці білими вдалося зробити нічию з Анною Музичук.

На четвертій шахівниці Юлія Осьмак здобула з дебюту велику перевагу, та раптом проґавила тактичний удар з боку суперниці. Позиція зрівнялася - і Юлія змушена була погодитися на нічию.

Наталія Жукова чорними теж розійшлася миром. А доля матчу вирішилася на другій шахівниці, де Марія Музичук продемонструвала відмінну техніку і в ендшпілі змусила суперницю здатися. 2,5:1,5 на користь українок. 

Читайте також: Всесвітня шахова Олімпіада: Ушеніна поступилися на... 144-у ході

Унічию зіграли збірні Індії та Грузії-1. Лідирують, як не дивно, шахістки Вірменії - 13 очок. Китай, Україна та Грузія-1 відстають на один пункт. 

Сьогодні наші дівчата грають зі збірною Вірменії.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-