Всесвітня шахова Олімпіада: Ушеніна поступилися на... 144-у ході

Всесвітня шахова Олімпіада: Ушеніна поступилися на... 144-у ході

Укрінформ
Сьомий тур всесвітньої шахової Олімпіади Батумі виявився у цілому невдалим для українців.

У чоловіків несподівано не пішла гра у нашого лідера Василя Іванчука. Зрівнявши чорними ситуацію проти поляка Яна-Кшиштофа Дуди, львів'янин раптом почав робити одну помилку за іншою. Дуда теж не завжди грав найкращим чином, але "зівок" фігури остаточно зробив позицію чорних програшною.

Павло Ельянов білими не здобув істотної переваги проти Радослава Войташека, і партія закінчилася внічию. У скрутну ситуацію потрапив Юрій Криворучко проти Кацпера Пьоруна. Він пожертвував пішака у дебюті, не дістав реальної компенсації, тому змушений був захищати ендшпіль без пішака. Юрій дозволив супернику провести ферзя, але спорудив фортецю. Пробити її поляку не вдалося - нічия на 85-у ході.

Реальна надія відігратися була в українців на четвертій шахівниці. Антон Коробов спочатку не здобув перспектив проти Каміля Драгуна (чорні), але поступово перегравав суперника. Проте наприкінці партії Антон пройшов повз виграшні продовження і дозволив своєму винахідливому Камілю врятуватися. Нічия в партії та поразка у матчі - 1,5:2,5.

Зі змінним успіхом проходив жіночий поєдинок Україна - Китай. Спочатку здавалося, що серйозні шанси на успіх мають китайські шахістки, та ініціативу перехопили наші. Коли успіх українок здавався невідворотнім, сталася прикра неприємність.

Але про все по порядку. Анна Музичук грала білими проти чемпіонки світу Ю Венью. Коли  суперниця дістала трохи кращу позицію, Анна продемонструвала відмінне знання ендшпілю. Дехто з гросмейстерів сумнівався в оцінці позиції, але Анна відбарабанила її доволі швидко й спокійно. Вона чудово знала, куди спрямувати свого короля, де тримати туру, і всім виглядом демонструвала, що на шахівниці - нічия.

Її сестра Марія чорними здобула перевагу проти Шень Ян у фірмовому для обидвох Музичук варіанті у слов'янському захисті. Але на 19-у ході львів'янка зіграла трохи ризиковано, проте її суперниця не знайшла вірної відповіді. Надалі перевага вже була на боці Марічки. Вона чудово розіграла ендшпіль і упевнено здолала суперницю. 

Жукова після прикрої невдачі у попередньому раунді все ж таки вийшла на бій, причому чорним кольором. Повністю зрівняти позицію їй не вдалося, але вона грала наполегливо і досягла нічиєї з позиції сили.

Лишалася лише партія Анна Ушеніна -  Кван Кіан. Харків'янка потрапила до гіршого закінчення, але звела партію до теоретично нічийної позиції. З 57-го по 104-й ходи на шахівниці майже нічого не змінювалося, і китаянка змушена була просунути уперед пішака.

Звичайно, їй це нічого не давало, але Анні слід було проявити акуратність. На жаль, вона схибила і змушена була зупинити годинник на 144-у ході. Таким чином, матч закінчився унічию - 2:2.

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: Іванчук не полишає вражати творчістю

Сьогодні наші дівчата грають з Іраном, а чоловіки - з Китаєм. Це стане моментом істини. Виграш дасть змогу боротися за "золото", а нічия лишає хороші шанси на медалі.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-