Шахова Олімпіада-2018: Іванчук не полишає вражати творчістю

Шахова Олімпіада-2018: Іванчук не полишає вражати творчістю

Укрінформ
Матчі п'ятого туру шахової Олімпіади в Батумі стали напрочуд драматичними. Утім, для наших чоловіків усе закінчилася добре. 

Василь Іванчук не полишає вражати своєю творчістю. Білими львів'янин грав проти Давида Антона з Іспанії. Дебют українець розіграв без жодних претензій. Охоче йшов на розміни. Як виявилося, у чорних лишилась маленька слабкість - пішак на с6. От на ній Василь побудував усю гру. З чарівною граціозністю він провів ендшпіль. І Антон не витримав тиску суперника. Заслужена перемога українця.

Поки що не йде гра у Павла Ельянова. Чорними він упевнено зрівняв шанси, але в цейтноті розгубився,  у кілька ходів зіпсував нормальну позицію і програв. Руслан Пономарьов чорними тримав оборону і досяг мирного результату.

А от Юрій Криворучко усю партію мав перевагу, перевів гру в закінчення, а там, хоча й не безпомилково, але досить чітко довів справу до переможного кінця. Українці здобули п'яту перемогу поспіль - 2,5:1,5.

У цьому турі теж не обійшлося без сенсацій. Збірна Чехії переграла китайців з рахунком 3:1, а команда Ізраїлю зіграла унічию 2:2 з рейтинг-фаворитами американцями. Поляки обіграли французів - 3:1, а вірмени - азербайджанців - 2,5:1,5.

Тепер лідирують чотири команди, які набрали по 10 очок з 10-ти. Це - збірні Азербайджану, Польщі, Чехії та України. У наступному турі нашими суперниками стануть поляки. Нагадаємо, що вони перед нами здолали росіян та французів. Сподіватимемося, що поляки не зможуть, як барон Мюнхгаузен, здійснювати подвиги за розкладом.

Наша жіноча збірна грала проти одного з головних конкурентів, команди-господарки, збірної Грузії. Без сумніву, цей матч додав сивого волосся головному тренеру наших дівчат Михайлу Бродському.

Утім, починалося усе дуже добре. Десь усередині матчу скоріше можна було передрікати перемогу 4:0 на користь нашої збірної, ніж успіх грузинок. Нана Дзагнідзе дуже активно, але й трохи авантюрно розіграла дебют проти Анни Музичук. Але в цій системі Анна, як то кажуть, собаку з'їла.  Зокрема, вона дістала перевагу (чорними!) проти самого Петра Свідлера, хоча згодом зіграла ту партію внічию.  

За всіма канонами стратегії Музичук-старша на флангову атаку відповіла контргрою в центрі. Одного моменту вона зіграла надмірно активно, а потім навпаки - пройшла повз шанс розвинути ініціативу на ферзевому фланзі. Але львів'янка перейшла до рівного закінчення, і суперниці зафіксували нічию.

Марія Музичук дістала відчутну перевагу білими у французькому захисті проти Лели Джавахішвілі. Її суперниця теж діяла надмірно агресивно. Марія пожертвувала якість, її ініціатива стала доволі небезпечною. Якби Марія на 16-у ході знайшла кращу клітинку для свого слона, то могла б здобути певні шанси на успіх. А так Лелі вдалося відбитися - нічия.

Просто класичну партію видала Анна Ушеніна. Чорними вона упевнено зрівняла гру проти Ніно Баціашвілі, а потім переграла її, немов досвідчений гросмейстер початківця. Анна виграла якість, нікуди не поспішаючи, не дала суперниці жодного шансу на порятунок. Блискуча перемога харків'янки!

Лишалася партія на четвертій шахівниці Наталія Жукова - Бела Хотенішвілі. Першу частину гри українка провела просто чудово. У неї було два зайвих пішаки і позиційна перевага. Але в умовах дефіциту часу на обдумування Наталка захвилювалася, почала припускатися однієї помилки за іншою. Хоча її суперниця теж грала далеко не бездоганно, останньою схибила одеситка. Хотенішвілі перемогла і зрівняла рахунок - 2:2.

Читайте також: Шахова Олімпіада-2018: харків'янин Коробов перемагає без проблем

Звісно, нічого страшного в цьому результаті немає, але шкода, адже перемога в матчі робила Україну гарячим фаворитом змагань. Після п'ятого туру перед ведуть американки - 10 очок з 10-ти. На очко відстають ще шість команд, серед них українки та китаянки. Саме з ними наші дівчата гратимуть в шостому турі, що відбудеться у неділю.

Сьогодні на Олімпіаді - вихідний день.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Василий Иванчук.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-