У 2 турі шахової Олімпіади фіаско зазнали росіянки

У 2 турі шахової Олімпіади фіаско зазнали росіянки

Укрінформ
Після відносно спокійного першого туру на шаховій Олімпіаді в Батумі, другий видався досить драматичним для українських збірних. Втім, свої матчі наші виграли... 

Чоловіки, які зустрічалися з командою Узбекистану, контролювали хід гри. Антон Коробов на четвертій шахівниці захопив ініціативу ще з дебюту і упевнено довів партію до перемоги.

Юрій Криворучко упевнено переграв свого опонента на другій шахівниці. Партія перейшла до легкофігурного закінчення, де у Юрія був слон проти коня, а ще й зайвий пішак. На жаль, коли лишалось зробити лише один точний хід, Криворучко припустився помилки і дозволив супернику досягти мирної гавані.

Павло Ельянов та Руслан Пономарьов грали чорними. Суперником Павла був екс-чемпіон світу Рустам Касимжанов. І хоча українець здобув перевагу, суперник захищався точно, і партія закінчилася унічию. Приблизно за таким же сценарієм проходила зустріч Пономарьова. Отож, загальний рахунок матчу 2,5:1,5 на користь українців.

Після другого раунду 41 збірна виграла по дві зустрічі і має по 4 очки. Серед них і усі фаворити.

А от у жінок на шахівницях творилися справжні дива. Суперниці української команди з Туркменістану не належать до шахової еліти. Єдина партія, яка не принесла нам жодних хвилювань, - поєдинок на третій шахівниці Наталії Жукової. У захисті Беноні чорними одеситка показала взірець активної гри і досить швидко вирішила долю зустрічі матовою атакою. 

Але в інших наших дівчат ситуація розхитувалася, як на гойдалках. Юлія Осьмак білими обрала лондонську систему, яку їй порадив грати віце-президент Федерації шахів України Павло Куфтирєв. Цей дебют приніс нашій шахістці перевагу, та в ендшпілі Юлія рохвилювалася, позиція стала рівною. Прагнення будь що перемогти, коли для цього немає підстав, призвело киянку до програшної ситуації. На щастя, її суперниця, 12-річна дівчина, теж розгубилася і дозволила зіграти унічию.

Анна Музичук чорними мала певну перевагу, а ближче до першого контролю, здавалося, що й вирішальну. Проте, і на зустрічі нашого лідера позначилися нерви. Одного моменту її суперниця могла здобути навіть кращу позицію, але пройшла повз цю нагоду. Нічия.

Найбільш драматичною стала партія Анни Ушеніної білими. Спочатку нічого не передвіщало, що у Анни виникнуть проблеми. Проте ближче до контролю білі припустилися кількох помилок, і їхні справи стали кепськими. На щастя, в момент, коли туркменська шахістка могла досягти вирішальної переваги, вона помилилася. І вже Анна мала нагоду спробувати зіграти на перемогу, але нічия забезпечувала нашій команді матчевий успіх, і Ушеніна цілком слушно зафіксувала мирний результат.

Читайте також: Українці розпочали шахову Олімпіаду з перемог

Отож, цей багатостраждальний матч закінчився з рахунком 2,5:1,5 на користь наших дівчат. 33 збірні мають по 4 командних очки з чотирьох, але серед них немає команди Росії. Чи не найголовніші наші конкурентки поступилися збірній Узбекистану - 1,5:2,5. Росіянки не здобули жодної індивідуальної перемоги, а Наталія Погоніна навіть програла. Перша гучна сенсація на Олімпіаді!

Сьогодні українським збірним випало грати з командами Румунії.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

На фото: Наталія Жукова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-