Українці розпочали шахову Олімпіаду з перемог

Українці розпочали шахову Олімпіаду з перемог

Укрінформ
На  43-й шаховій Олімпіаді, що стартувала в Батумі, чоловіча збірна України за рейтингом посідає 6-те місце. За команду виступають Василь Іванчук (рейтинг - 2710), Павло Ельянов (2703),  Юрій Криворучко (2695), Руслан Пономарьов (2681) та Антон Коробов (2685). Головний тренер - Олександр Сулипа.   

У порівнянні з бакинською Олімпіадою сталася лише одна зміна. Замість Андрія Волокитіна грає Василь Іванчук. Здавалося, явний плюс українцям. Якби не маленька деталь, Андрій набрав у Баку - 8,5 очка з 9-ти…

Але Василь цілком заслужено очолює збірну - у нього найкращий рейтинг. Ельянов, ніде правди діти, останнім часом знизив результати. Але, думається, Павло зголоднів за успіхами, та й за команду він завжди виступає відповідально.

Криворучко - надійний боєць, а Коробов та Пономарьов зможуть стати головними постачальниками очок для команди. Нагадаємо, що минулого разу в Баку українці виграли 10 матчів, одного разу зіграли унічию і поступилася збірній США лише за додатковими показниками. Але й срібні нагороди стали блискучим результатом.

 У першому турі нинішньої Олімпіади українці грали із збірною Замбії. Майже усі лідери команд-фаворитів на початку змагань були в запасі - надто велика їхня різниця в рейтингу із суперниками. Проте Іванчук вирішив вийти на гру. Як виявилося, даремно.

У поєдинку проти Ендрю Кайонде Василь досить швидко здобув чорними перспективну позицію у ферзевому гамбіті. Та кілька недбалих ходів українця дозволили білим зрівняти гру. Невдовзі партія перейшла до закінчення. На жаль, невелика кількість матеріалу не дозволила Іванчуку нав'язати супернику боротьбу, і він змушений був погодитися на нічию.

Досить легко переграли суперників Криворчко та Коробов (білими), а Пономарьов (чорними). Остаточний результат 3,5:0,5 на користь збірної України.

У першому турі 64 колективи не втратили в матчі й пів-очка. Серед них рейтинг-фаворити - збірні США та Росії.  Уперше за багато років номером першим змагань є не російська збірна, а американська. За неї грають претендент на корону Фабіано Каруана (2728), Веслі Со (2776), Хікара Накамура (2767), Самуель Шенкланд (2722) та Рей Робсон (2682).

У росіян команду очолює одіозний Сергій Карякін (2760), його підтримують Ян Непомнящий (2768), Володимир Крамник (2779), Микита Вітюгов (2726) та Дмитро Яковенко (2747).  Починаючи з 2002 року ця збірна жодного разу не вигравала Олімпіади. Мені здається, що не зможуть росіяни цього зробити і в Батумі. Річ у тім, що їхнім головним тренером є президент російської шахової Федерації бізнесмен Андрій Філатов. Чомусь він вважає, що є добрим наставником. Але в цьому є великі сумніви…

Китайська збірна цього разу сильна як  ніколи. Очолює її Дін Ліжень (2806), рейтинг якого перевалив за 2800. Додає "продіджі" Вей І (2742), та й троє інших шахістів мають рейтинг понад 2700. Але у першому турі китайці втратили ціле очко - Лі Чао (2706) поступився маловідомому шахісту з Марокко.

Звичайно, серед претендентів на призові місця буде збірна Азербайджану. Та все ж таки, лише її лідери Шахріяр Мамедьяров (2820) та Теймур Раджабов (2751) є шахістами екстра-класу, троє інших - відмінні гравці, але навряд чи вони витримають конкуренцію у боротьбі за перше місце.

Цього разу збірна Індії є командою-загадкою. Уперше з 2006 року її очолить Віші Ананд (2771). Ветеран, які і раніше, на високому рівні виступає в елітних супертурнірах. Він у змозі утримати першу шахівницю. А його молоді амбітні товариші по команді у змозі підтримати свого лідера. Призерам ця збірна цілком може бути, але перемогти - дуже сумнівно... На старті індійці втратили пів-очка, як українці та азербайджанці.

Українські дівчата у блискучому стилі розгромили збірну Монако - 4:0. Буквально розчавили білими своїх суперниць Марія Музичук та Наталія Жукова. Не було великих проблем чорними у Анни Ушеніної та дебютантки Олімпіад Юлії Осьмак.

Читайте також: Жіноча збірна України їде за перемогою на шахову Олімпіаду

А от наші головні конкурентки зі збірної Росії втратили пів-очка. Це Олександра Гарячкина чорними дивом врятувала партію проти маловідомої шахістки з Коста-Рики. Утім, матч росіянки виграли - 3,5:0,5. Але ця втрата суперниць дозволить нашій команді у другому турі зіграти на першій лінії. Нашими опонентками стануть спортсменки з Туркменістану. Чоловіки ж зіграють з узбецькими шахістами.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-