Україна зробила ривок у розбудові спортивної інфраструктури - Мінмолодьспорту

Україна зробила ривок у розбудові спортивної інфраструктури - Мінмолодьспорту

Укрінформ
В Україні для забезпечення нинішніх потреб вітчизняного спорту та створення належних умов для його подальшого розвитку катастрофічно не вистачає об'єктів спортивної інфраструктури. 

Проте протягом останніх років в державі йдуть потужні процеси з відновлення та розвитку даної інфраструктури. Про це у розмові з кореспондентом Укрінформу розповів під час перебування з робочим візитом в Херсоні перший заступник міністра молоді та спорту України, президент Федерації легкої атлетики України Ігор Гоцул.

"В Україні взагалі катастрофічно не вистачає спортивної інфраструктури. І це є величезна проблема українського спорту, яка суттєво впливає на його розвиток, гальмує розвиток, і відповідно, є серйозним негативом. Але є і певні оптимістичні нотки, про які можна говорити. Є практично революційні зміни, які відбулися протягом останніх кількох років. Ми бачимо, що останні майже три роки йдуть потужні процеси по державі, пов'язані з відновленням спортивної інфраструктури", - сказав Гоцул.

Як він зазначив, проблема зі спортивною інфраструктурою в Україні - це проблема, що накопичувалася навіть не роками, а десятиліттями. "За ці десятиліття стара інфраструктура або вийшла з ладу, зносилася, або морально і фізично застаріла. І за ці десятиліття, за виключенням кількох точкових моментів, нової спортивної інфраструктури в нашій країні не було побудовано чи відновлено", - заявив перший заступник міністра.

За його словами, нинішній процес відновлення спортивної інфраструктури в Україні породжений двома складовими. Одна з них - запровадження спеціальної програми в Державному фонді регіонального розвитку. "Це система надання допомоги областям з Державного бюджету. Так от, ця спеціальна програма передбачає, що 10% від всіх грошей, які надходять (в регіони - ред.), мають спрямовуватися виключно на відновлення чи будівництво спортивної інфраструктури. І завдяки цьому ми побачили дуже серйозний ривок в даному напрямку, і практично за два роки в Україні зроблено більше, ніж за останні щонайменше 20, а то і більше років", - наголосив перший заступник міністра.

Він заявив, що можливість розвивати свою спортивну інфраструктуру за рахунок коштів держбюджету мають зараз всі області України, і більшість з них успішно це робить. Проте, є також і факти, коли ці державні кошти в регіонах витрачаються не на будівництво потужних спортивних об'єктів, а розпилюються на невеликі спортивні майданчики. Адже пріоритети витрачання цих грошей наразі визначають і ухвалюють самі області.

"Ці невеликі спортивні майданчики, невеликі спортивні об'єкти могли б зробити і територіальні органи влади (своїм власним коштом - ред.). Тому що друга складова цих змін (у відновленні і розвитку спортивної інфраструктури - ред.) - це процес децентралізації, який відбувається в країні, і наслідком цього процесу є суттєве збільшення, збільшенння в рази, місцевих бюджетів. У першу чергу, виграш отримують міста, і відповідно, вони мають змогу щонайменше невеличкі спортивні об'єкти будувати своїм власним коштом. І тут знову виникає питання наявності чи відсутності волі, наявності чи відсутності таких пріоритетів: є міста, які ухвалюють такі рішення, і є міста, які поки що не ухвалюють цих рішень", - наголосив перший заступник міністра молоді та спорту.

Читайте також: Держава фінансуватиме у першу чергу олімпійські види спорту - Мінмолодьспорт

Як він зазначив, наразі держава достатньо багато зробила для того, щоб ситуація із спортивною інфраструктурою докорінно змінилася на краще загалом по всій Україні. "Що ж стосується окремих областей і міст, то це вже, швидше за все, політика, яка реалізується на місцях, і відповідно, по-перше, - це вміння скористатися тими можливостями, які надає держава, і по-друге, - це виділення коштів на те, що дійсно є пріоритетом", - сказав Гоцул.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-