Настанови до «Росмундіалю»: паршива збірна, але Путін тут ні до чого

Настанови до «Росмундіалю»: паршива збірна, але Путін тут ні до чого

Укрінформ
У Росії стартує скандальний Чемпіонат світу з футболу

Чотири десятиліття тому, після радянського вторгнення в Афганістан Захід встав дибки і дуже оперативно - за рік - був організований бойкот Московської олімпіади. А нині?.. Окупація Росією Криму і агресія на Донбасі почалися за чотири (!) роки до старту футбольного ЧС-2018. Але в світі так і не зважилися на якусь активну протидію проведенню сумнівного турніру в сумнівній країні. Адже гріхів і грішків у Росії за цей час побільшало донесхочу: збитий Боїнг рейсу МН-17, втручання в Сирії для підтримки вже майже поваленого диктатора, безперервні скандали з системою держдопінгу, прояви расизму на футболі...

Однак до отруєння Скрипалів у Солсбері якихось різких заяв щодо майбутнього турніру взагалі не було. Але вже після цієї хіматаки на країну глава британського МЗС Борис Джонсон зробив своє знамените порівняння російського ЧС-2018 з Берлінською олімпіадою-1936. І з'явилася заява про дипломатичний (хоча б) бойкот цього «Росмундіалю».

А 14 травня ще почалося голодування Олега Сенцова з вимогою звільнити українських політв'язнів. З кожним днем його стан буде погіршуватися. І це теж фон, вкрай негативний, на якому буде проходити ЧС-2018.

ЦЕРЕМОНІЯ ВІДКРИТТЯ: ТИХИЙ ДИПЛОМАТИЧНИЙ БОЙКОТ

Не можна сказати, що дипломатичний бойкот ЧС-2018 був таким рішучим кроком, проте – це вже щось і краще, ніж нічого. До бойкоту Британії з різним ступенем різкості приєдналися представники Польщі, Ісландії, Швеції, Данії, Австралії та Японії. Окремо зазначу, що це всі країни, команди яких пробилися на турнір.

А ось президент Франції Еммануель Макрон, який після отруєння у Солсбері рішуче заявляв про підтримку Британії та солідарність з нею (у чому можна було побачити і приєднання до бойкоту), з'їздивши наприкінці травня в Петербург, змінив позицію. Він уже сказав, що якщо Франція вийде в плей-офф і пройде досить далеко, то приїде в Росію.

Роспроп розквітав після цієї заяви і голосно заявив, що бойкот провалився. Але це була кваплива заява. У середу «Вуса Пєскова» оголосили повний список глав держав, аж 17, які приїжджають до Москви на відкриття чемпіонату світу. Насамперед, це спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. Але саме це було неминуче. Адже чемпіонат відкривається 14 червня матчем Росія – Саудівська Аравія. Взагалі, саме таке відкриття першості, матчем з однією з найслабших команд, та ще й постійним партнером у переговорах про нафту, настільки вдале для Москви, що викликає підозру в «зрячому жеребкуванні». Отже, один гість є. Хто ще?

Путин, Лукашенко
Путін, Лукашенко

Юрмою прибудуть лідери країн СНД – Азербайджану, Вірменії, Білорусії, Молдови, Казахстану, Узбекистану, Киргизії, Таджикистану. У підсумку – 8. Зазначимо для себе, хто відсутній. З країн Закавказзя – Грузія, що зрозуміло, оскільки за браком високих гостей Пєсков назвав «президентів» відторгнутих у Грузії Абхазії та Південної Осетії (це, позначаємо, плюс 2», втім, у лапках). Із Середньої Азії не приїде монарх-президент Туркменістану. Запаси газу в його країні такі, що можна не плазувати перед Кремлем. Отже, з 17 високих гостей – 10 з пострадянського терену, до того ж «2» – з невизнаних території, що тримаються на російському бюджеті.

Хто ж решта 6? Три латиноамериканські країни – Болівія, Парагвай, Панама. Одна країна Африки – Руанда, одна з Близького Сходу – Ліван, одна з Далекого Сходу – КНДР. Причому товариш Кім з Північної Кореї не приїде (мабуть, після саміту в Сінгапурі на менше, ніж зустріч з Трампом, він не згоден), буде лише один з його функціонерів.

Тобто в сенсі політичного ефекту відкриття Чемпіонату світу буде провальним. Без галасливих дипломатичних заяв, але його проігнорували не тільки лідери країн Заходу, а й керівники практично всіх країн учасників турніру – з усіх континентів. Хоча за нинішніх умов кожному з них були б раді і напевно всіх закликали. Однак у підсумку з учасників турніру будуть тільки Саудівська Аравія і Панама.

Щоб пом'якшити негативне враження від цього, Пєсков заявив, що «протягом місяця приїдуть і глави інших держав для відвідування матчів своїх команд». Немає сумнівів, що зараз Кремлем будуть зроблені великі зусилля, щоб, дійсно, заманити на «Росмундіаль» ще когось, особливо з країн-важковаговиків. Найбільше Москву порадував би приїзд президента Франції та канцлера Німеччини. Пам'ятаючи про їх недавні візити в Пітер і Сочі – це цілком ймовірно.

ЛЕГКО ПРОВОДИТИ ВЕЛИКИЙ ТУРНІР У ПОЛІЦЕЙСЬКІЙ КРАЇНІ

Чемпіонат світу з футболу пройде в 11 містах Росії. Матчі приймуть Москва, Санкт-Петербург, Калінінград, Самара, Єкатеринбург, Волгоград, Ростов-на-Дону, Казань, Нижній Новгород, Сочі, Саранськ. І в кожному з них були побудовані великі і дорогі стадіони. Варто звернути увагу на те, що більше половини з названих міст не можна віднести до серйозних футбольних центрів. А отже, побудовані там стадіони по закінченні турніру стоятимуть пусткою. Та й в інших містах цікавих, рейтингових матчів протягом року буває небагато. Але стадіони вже є, великі, дорогі, складних конструкцій і їх утримання ляже важким тягарем на міські бюджети...

Це все вже знайоме після сумно відомої Олімпіади в Сочі. Але в Росії на таких заходах, де і бюджетними грошима розжитися можна, і нацлідеру зручно покрасуватися перед світом, не економлять.

Підготовка до чемпіонату проходила в звичному стилі жорстко поліцейської країни. До голосу громадянського суспільства ніхто ні в чому не прислухався.

Ось взяти хоча б головний вуз Росії – МДУ. Найбільшу в Москві, просто гігантську фан-зону на 40 тисяч осіб було вирішено влаштувати на Воробйових горах, в районі університету. Багато студентів і викладачів виступили проти, вважаючи неправильним таке вторгнення в університетське життя. І почали організовано протестувати. Що ж у відповідь? Боротьбу зі студентським самоврядуванням, з профспілкою викладачів почали на рівні силовиків, спецслужб – МВС, ФСБ.

Наприкінці травня студенти філфаку (найбільш мирного, здавалося б, факультету) з балончика з червоною фарбою зробили напис на одному з щитів-покажчиків – «Ні фан-зоні». За це був схоплений поліцією першокурсник Дмитро Петелін, проти нього порушена кримінальна (!) справа за статтею 214 (Вандалізм). Уявіть собі, кримінальну справу – за напис фарбою на пластиковому щиті! Це викликало нову хвилю обурення в МДУ.

І тут вже точно з'ясувалося, що проти університетських протестувальних груп ведеться ціла спецоперація – зі стеженням, доносами, дифамацією в соцмережах, прямим залякуванням студентів, їх рідних, організацією «компроматів» на протестувальників і викладачів. Багатьох вдалося залякати, вони мовчать. Але один з активістів, викладач мехмату, член профспілки «Університетська солідарність» Михайло Лобанов розповів, як на нього чинив тиск чоловік, який представився помічником ректора» (сам Садовничий назвав його «прикомандированим»). І це, судячи з усього, співробітник ФСБ.

Спецслужби проти невинного і, загалом, аполітичного в цьому випадку студентського, викладацького самоврядування. Вражаюче! Такого і в царській Росії не було.

А ось ще один славний приклад – з іншого ряду. Живе в Казані 49-річна Ірина Зингарова. Вона вже десять років шиє великі ляльки для свят. Для замовлень Зингарова зробила групу в соцмережах «Ростові ляльки в Казані — оренда і продаж», щоб було уявлення, що в неї можна замовити – всякі ведмеді, кролики, мавпи.

І ось у квітні в групу до Ірини зайшов хтось за підписом Ельдар Гайнуллін (з котиком на аватарці). Він зробив замовлення – три ростових фігурки вовка, зовні схожі на талісман ЧС-2018 «Забиваку» (в народі прозваний «На-Всіх-Забивака» або «На-Все-Забивака»). За виконання замовлення Гайнуллін пообіцяв 70 тисяч рублів.

Ірина стверджує, що кілька разів запитувала «Ельдара», чи є у нього дозвіл на використання символіки FIFA. Той у відповідь пообіцяв наступного разу привезти офіційний папір. Однак на відео, яке є у матеріалах справи, ця частина розмови виявилася вирізана. Як неважко здогадатися «Ельдар» насправді – старший оперуповноважений Управління економічної безпеки і протидії корупції МВС Татарстану Ільдар Гайнутдінов. А сума в 70 тисяч рублів (тисяча євро) виявилася пороговою. З неї настає підвищена відповідальність. Нескладна провокація – і майстрині «золоті руки» тепер загрожує до двох років позбавлення волі. А провокатору – премія або навіть зірочки на погони. Бридко? Авжеж.

Але українців з нашими знаннями про те, як фабрикувалися справи проти наших політв'язнів нічим не здивувати. Однак атмосферу до старту першості це добре характеризує.

РОСІЙСЬКІ ЗМІ: ЗБІРНА – СУМНЕ Г..., ТРЕНЕР – М...

Що сказати, російська збірна з футболу зараз виглядає дуже блідо. Однак якщо подивитися, як її регулярно поливають у всіх російських ЗМІ, то це виглядає організованою кампанією. На перший погляд, дивною. Чи ні? Швидше – логічною! Потрібно просто знати нинішню Росію.

Для Путіна цей турнір – лише можливість намалюватися на міжнародній арені. Все інше по боку. Він і на матч із Саудівською Аравією ризикне прийти виключно тому, що там шанси на перемоги, ну, практично, стовідсоткові. На ті матчі, де є ризик, що куровані ним спортсмени програють, Путін ходити перестав.

Саме тому в російських ЗМІ вже за кілька років до чемпіонату централізовано культивується негативне, саркастичне, ха-ха-ха, ставлення до своєї ж футбольної збірної. Якщо вона виступить, як очікується, тобто, незважаючи на слабку групу, і в плей-офф не пройде, то це при такому підході ніяк не позначиться на рейтингу геніального нацлідера, що керував проведенням такого неповторного турніру. Якщо ж Росія хоч у когось виграє, хоч кудись пройде, то це вже буде подано як подвиг, щось неймовірне. А після очікуваної поразки на якомусь етапі знову включиться іронія: «Так ми ж від футболістів нічого й не чекали. Але Путін знову переграв всіх!».

Приклади? У патріотичному запалі вечірнього «Солов'їного посліду» є тільки одна тема, в якій Володимир Соловйов дуже жорстко і негативно висловлюється про все російське – це футбол.

Станислав Черчесов
Станіслав Черчесов

Або ось найбільша спортивна газета «Спорт-Экспресс» менш, ніж за тиждень до старту Чемпіонату, виходить з великим матеріалом «Звільніть Черчесова (це головний тренер збірної Росії. – Ред.), поки не пізно!». Це інтерв'ю колишнього одесита, учасника Театру «Квартет І» Ростислава Хаіта. Ключова фраза в ньому (пізніше розтиражована в російському інформполі): «Дивлячись на гру нашої (в сенсі – російської. – О.К.) збірної, хочеться перефразувати Пушкіна: «Сумне г...о і розчарування».

Трохи пізніше популярний телекоментатор Василь Уткін, який, між іншим, коментуватиме ЧС-2018 на «Першому каналі», зробив не менш витончене заяву, також підхоплену російськими ЗМІ: «До 2016 року клінічні м...ки до управління збірною Росії/СРСР не допускалися».

Важко уявити, але це все правда. Напередодні самого старту такого турніру – і такий полив. Можу зробити заяву від себе: «До 2018 року подібне позамежне хамство на адресу збірної і тренера не допускалося». Але зараз з причин, зазначених вище, можна все.

САТИРА І ПРАВА ЛЮДИНИ

Точніше, майже все. Популярний бард, колишній гравець КВВ Семен Слєпаков написав нову пісню «Оле-Оле-Оле» з надзвичайно гострим, як для нинішньої Росії, сюжетом. Слєпаков жахається поганій грі російських футболістів. І припускає, що змусити її вигравати може тільки Кадиров з аргументацією типу «Врахуйте, життя тільки одна». Щоправда з такими гравцями і він, зрештою, терпить фіаско. У словах пісні, прочитаних очима, це все, може бути, не так сильно. Але Семен – чудово виконує пісню наживо, пародіюючи Кадирова...

Сатирична композиція Слєпакова набрала за два дні більше трьох з половиною мільйонів переглядів і вийшла на перше місце в російському ютубі. Міністр Чечні з преси та інформації Джамбулат Умаров відреагував звично: «У Рамзана Ахматовича дуже здорове почуття гумору, і ніякого негативу на адресу Слєпакова не піде. Але від себе я б сказав, що йому було б не зайве вибачитися перед російською збірною. І перед Рамзаном Ахматовичем, до речі, теж». Хто ж не знає, що вибачення перед Кадировим, як і стояння з проханнями на колінах перед Путіним, це така національна забава гордого російського народу.

Втім, Умаров, здається, поквапився. І сам Кадиров не став вдаватися до "жесткача", а відповів Слепакову своїми не дуже войовничими рифмованными рядками, що закінчуються також звичним твердженням: «Ми піхотинці для нашої країни».

Втім, після цього російські експерти з безпеки все ще губляться в сумнівах: Слєпакову тепер і правда нічого не загрожує? Чи краще, про всяк випадок, все ж вибачитися.

Кадыров, Салах
Кадиров, Салах

Але загалом у Рамзана Кадирова настрій до ЧС-2018 гарний. У Грозному розмістилася збірна Єгипту з її суперзіркою Мохамедом Салахом. І це теж йому в плюс. Дивовижну картину, як Рамзан Кадиров і його права рука Магомед Даудов вивели Салаха до публіки на стадіоні в Грозному, російська преса описувала так: «Він (Салах. – О.К.) позував фотографам, захоплено дивився на вболівальників, вітально аплодував, посміхався і, здається, навіть трохи ніяковів».

Ще б зніяковієш тут, опинившись у такому оточенні. Однак, читаймо далі: «Для початку Кадиров і голова парламенту Чеченської Республіки Магомед Даудов ввели зоряного футболіста у курс справи. «Ахмат» – сила! – голосно прокричав Даудов, після чого вказав на емблему клубу і спробував пояснити Мохамеду, що означають ці слова. Після короткого уроку Салаха попросили повторити те ж саме на камеру. ""Ахмат" – сила!" – слухняно вимовив футболіст. Так сталося диво: Салах заговорив російською через кілька годин після прибуття».

«Слухняно вимовив...». Так, Кадиров і Даудов, справді, мабуть, найкращі вчителі російської мови. З ними спробуй не заговорити. Парадокс в тому, що цією історією Кадиров, по суті, показав, що в пісні Слєпакова не так вже багато жарту. І не дивно, що після події, яка виглядала так дивно, правозахисна організація Human Rights Watch висловила обурення тим, як Кадиров використовує факт проживання в Грозному на час турніру лідера збірної Єгипту і «Ліверпуля» Мохамеда Салаха.

– Кадиров намагається отримати вигоду з того, що в Чечні базується команда, щоб підвищити свій статус, – заявив заступник директора Human Rights Watch Рейчел Денбер. – Його дії були на сто відсотків передбачуваними. Він хоче бути в центрі уваги. Ця людина безжально діє в Чечні, намагається знищити будь-яку роботу в галузі прав людини.

Представники єгипетської делегації від коментарів щодо спілкування Салаха і Кадирова утрималися. Як і ФІФА. І це теж витрати проведення такого турніру в авторитарній країні з сумнівною репутацією. Звичайно ж, не остання.

WORLD CUP І РАСИЗМ

Яких, кажучи словами шановного телекоментатора «Першого каналу» Уткіна, «диваків» набрали, кажучи словами шановного телеведучого «Першого каналу» Познера, у Держдуру – у пристойних висловах змалювати важко. Їх же туди брали як матрьошок, бовванчиків, здатних на два нескладні рухи – хитати головою (вверх-вниз) і натискати кнопку. Але вони іноді ще й рота відкривають. І отут вже складніше.

Тамара Плетнёва
Тамара Плетньова

За день до старту Чемпіонату світу депутат Держдуми Тамара Плетньова в інтерв'ю закликала росіянок не вступати в інтимні зв'язки з прибулими іноземцями. Ось, скажіть, її яке діло? Що в Росії, тепер любов, секс теж будуть тотально регулювати, за старими добрими антиутопіями? А, скажімо, росіянам займатися сексом з іноземними вболівальницями можна? (Спойлер: судячи з контексту). Тоді ж ще й гендерна нерівність виходить!

Втім, вслухаємося в Плетньову, це, далебі, того варто: «Що я можу сказати ще? Що знайдуться дівчата, які зустрінуться (з іноземцем, який приїхав на ЧС-2018. – Ред.) і потім народять? Може, знайдуться, а може, ні, я сподіваюся. Вже в голові щось прояснюється. Ці дітлахи потім страждають і страждали, ще з часів радянської влади. Добре, якщо ще однієї раси, а якщо іншої раси, то зовсім. Ми своїх дітей повинні народжувати. Я не націоналіст, але все ж таки».

Розумієте, це не суспільство потрібно міняти, щоб на мулатів косо не дивилося. Ні, це бажано в принципі відвернути саму можливість появи мулатів на світ... Зізнатися, давно не чув такого чистого, щирого, нескаламученого расизму, що йде з глибин свідомості. А тепер – увага! – Плетньова не просто депутат, вона голова парламентського комітету. Так-так. Голова комітету Держдуми з питань сім'ї, жінок і дітей. І при цьому розумінні життя, риториці – на рівні тітки, що пильнує статеве життя сусідів шляхом цілодобового сидіння на лавці біля під'їзду – з оглядом 360 градусів.

Так, матінко, ви звичайно, не «націоналіст», ви – расистка! Те, що в Росії, яка посилено бореться з фашизмом по периметру, сильний расизм, давно не таємниця. І FIFA не раз накладала санкції (дуже м'які) за його прояви, в тому числі на матчах збірних (мерзенне улюлюкання на адресу чорношкірих гравців).

А тут голова комітету – і таке явна заява на тему Say Yes To Racism. Ау, FIFA? І тут коментаря теж не буде? Чи, може, все ж суворіше стежити за виконанням у Росії вашої програми Say No To Racism?

А адже Росмундіаль ще й не починався. А вже стільки цікавенького.

Олег Кудрін, Рига

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-