Футбольна корупція: Аваков розказав про 40 обшуків

Футбольна корупція: Аваков розказав про 40 обшуків

Відео
Укрінформ
У рамках розслідування кримінальної справи за фактом корупції при організації футбольних матчів провели 40 обшуків у кількох областях України.

Про це у Facebook написав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

"Завершилася фундаментальна поліцейська спецоперація з припинення діяльності злочинних груп, які організували розгалужену систему "договірних" матчів з футболу. Сьогодні оперативники Департаменту захисту економіки Нацполіції під процесуальним керівництвом Генпрокуратури провели 40 санкціонованих обшуків у Києві та Київській, Житомирській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Кіровоградській, Миколаївській і Чернігівській областях", - повідомив Аваков.

За його словами, Департамент захисту економіки Нацполіциі вів спостереження і документував активну роботу п'яти злочинних груп з організації договірних матчів із заздалегідь "фіксованим" результатом більше двох років.

"Для отримання "правильного" рахунку у матчі, використовувалися будь-які методи: від підкупу гравців, арбітрів, власників клубів до залякування і погроз. Суми "винагороди" за потрібний результат - перемогу або нічию - становили від 30 до 100 тисяч гривень. Заздалегідь знаючи результат гри, учасники злочинних груп робили ставки у букмекерських конторах, зареєстрованих в країнах Азії таі отримували величезні прибутки. Завдяки анонімності, непрозорості і безконтрольності тоталізаторів у цих країнах, своєрідний "футбольний бізнес" приносив організаторам до 5 мільйонів доларів щороку", - поінформував міністр.

Він також виклав дозволені слідством до оприлюднення матеріали оперативного відео, де "приведені цифри і показано механізм брудних махінацій".

"За інформацією слідства, в Україні роками працювало 5 організованих груп, до діяльності яких було залучено 35 футбольних клубів з 10 областей. До складу ОЗУ входили президенти клубів, колишні та діючі гравці, арбітри, тренери, навколофутбольні комерційні структури. Всього задокументовано участь 320 фігурантів за 57 доведеними епізодами", - додав Аваков.

Читайте також: Поліція провела спецоперацію із затримання футбольних корупціонерів

Міністр поінформував, що на даний час фігурантам оголошено про підозру у скоєнні злочинного діяння, передбаченого ч. 4 ст. 368-3 (підкуп особи, що надає публічні послуги) і ч. 1 ст. 369-3 (протиправний вплив на результат спортивних змагань) УКУ.

"Це перший випадок в Україні, коли до відповідальності притягуються не лише гравці футбольних клубів, а й організатори "договірних" матчів", - зазначив глава МВС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-