На шаховому небосхилі США з'явилася нова зірка -  Сем Шенкленд

На шаховому небосхилі США з'явилася нова зірка - Сем Шенкленд

Укрінформ
26-річний Сем Шенкланд став чемпіоном США з шахів 2018 року.

У новій  шаховій столиці Сполучених Штатів - Сент-Луїсі закінчився національний чемпіонат. У ньому грали найсильніші гравці країни. Тут були і претендент на корону Фабіо Каруана, і Веслі Со, і Хікару Накмура. Уявити, що чемпіоном може стати хтось не з цієї трійки було просто неймовірно. Та саме це й сталося.

Блискуче провів змагання Сем Шенкленд. Його результат - 8,5 очка з 11-ти можливих просто вражає. Сем не зазнав жодної поразки, шість партій виграв, а у п'яти зіграв унічию. Цікаво, що до останнього туру конкуренцію Семюелю складав Каруана, який теж чудово зіграв у чемпіонаті - 8 очок і друге місце.

На фініші Шенкленд був просто нестримний. Сем уперше гучно показав себе на Олімпіаді-2014, де посів перше місце на четвертій шахівниці. Потім, через два роки, у складі американської збірної став олімпійським чемпіоном. Пам'ятаєте, що лише фотофініш вирішив долю "золота" у суперечці шахістів Нового світу та України. Обидва колективи набрали однакову кількість очок, але додаткові показники вивели на перше місце американців. 

Та після цього, незважаючи на певні локальні успіхи, Шенкленд відійшов у тінь. Але в цьому турнірі він зіграв на неймовірний рейтинг - понад 2900 (що може бути під силу лише комп'ютерам). Це дозволило йому подолати рубіж в 2700, що є показником супергросмейстера. Фахівці кажуть, що це далеко не випадковість:  новий чемпіон багато працював, і його успіх став заслуженою нагородою.

Каруана утретє поспіль довів, що перебуває у відмінній формі. Можна сподіватися, що його матч за корону з Магнусом Карлсеном не буде простою формальністю.

Третє місце дісталося Веслі Со - 6,5 очка з 11-ти. Лише п'ятдесят відсотків набрав Хікару Накамура. На жаль, погано виступили американці українського походження Ярослав Жеребух та Олександр Онищук, які замкнули турнірну таблицю. Це особливо прикро, бо минулого року Олександр реально боровся за першість. Можливо, на заваді його успішної гри стала успішна тренерська діяльність. Хто знає… Але я певний, що ми ще дочекаємося нових успіхів від Онищука.

Читайте також: Шаховий король здобув чергову перемогу

Збірна Штатів на Олімпіаді буде явним фаворитом. Каруана, Со, Накамура, Шенкленд - вже цього було б достатньо. А тут ще американське громадянство збираються прийняти в'єтнамець Лє Куанг Льєм, а також кубинець Леньєр Домінгес. Щоправда, невідомо, чи зможуть останні двоє грати за команду. Але навіть, якщо зможуть, то один з них не потрапить до складу. Бо місце чемпіона в Америці є недоторканним…  

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.     

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-