Шаховий король здобув чергову перемогу

Шаховий король здобув чергову перемогу

Укрінформ
В азербайджанському Шамкірі закінчився Меморіал видатного гросмейстера Вугара Гашимова. 

Склад турніру був надзвичайно сильним. У ньому грали десятеро супергросмейстерів на чолі з чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном.  

Узагалі проведення "пам'ятних" змагань дає змогу їхнім учасникам діяти розкуто, не дуже оглядаючись на турнірні здобутки. Проте, перші три тури виявилися приголомшливими. Усі п'ятнадцять партій завершилися унічию. І навіть відомі шахові оглядачі засумували. Писати про це було не дуже цікаво. 

Але потроху з'явилися й результативні партії. Цікаво, що лідерство захопив болгарин Веселин Топалов. Останнім часом він відійшов від професіональних шахів, хоча клас його гри лишається надзвичайно високим. Щоправда, на фініші він поступився тричі поспіль…

А що ж Карлсен? Під кінець він помітно прискорився, набравши 3,5 очка з 4-х. Щоправда, сам він не надто високої думки про творчий бік цих результативних партій. 

"Все ж це певною мірою - випадковість, - зауважив Магнус. - У певних стартових зустрічах у мене після дебюту була більша перевага, але результат не складався. Я б не сказав, що рівень моєї гри так вже змінився за ці дні. Я не грав блискуче ані тоді, ані тепер. Але таке іноді трапляється в турнірах: люди ближче до кінця частіше втомлюються…".

Так вийшло, що перед останнім туром чемпіон випереджав на пів-очка китайця Дін Ліженя і грав з ним білими. Дехто прогнозував, що Карлсен битиметься за перемогу. Але він спокійно засушив гру, і партія закінчилася унічию вже на 27-у ході.

Китайський гросмейстер посів друге місце і довів кількість безпрограшних партій до 69-ти! Непоганий показник.

Таким чином, остаточні підсумки турніру такі: 1. Карлсен - 6 очок з 9-ти, 2. Дін Ліжень - 5,5, Третім став одіозний росіянин Сергій Карякін - 5 очок, 4-7. Аніш Гірі (Голландія), Радослав Войташек (Польща), Шахріяр Мамедьяров та Тимур Раджабов (обидва - Азербайджан), 8-9. Рауф Мамедов (Азербайджан) та Топалов - 4, 10. Давид Навара (Чехія) -  2,5 очка.  

Читайте також: Вийшла книга про видатного українського шахіста Ісаака Липницького

Звичайно, від подібних турнірів ми чекаємо більшого. Особливо, коли вони проходять на честь таких яскравих шахістів, яким був Вугар Гашимов. У Шамкірі ж найяскравішу гру продемонстрував Навара, який зазнав чотири поразки поспіль, а Раджабов узагалі завершив усі дев'ять партій унічию… 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Магнус Карлсен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-