Томас Грімм: людина, яка хоче реанімувати УПЛ

Томас Грімм: людина, яка хоче реанімувати УПЛ

Аналітика
Укрінформ
Швейцарський менеджер збирається повернути глядачів на трибуни і навчити наші клуби заробляти.

Швейцарець Томас Грімм став новим президентом Української футбольної прем’єр-ліги (УПЛ). За 58-річного функціонера проголосували 10 клубів УПЛ з 12-и. «Зоря» і «Динамо» утримались. Грімм виявився єдиним кандидатом на посаду і це красномовно свідчить про стан справ в нашій лізі. Грімм – третій в історії керівник УПЛ після Віталія Данилова і Володимира Генінсона. Він очолюватиме УПЛ найближчі два роки.

Читайте також: Томас Грімм став новим президентом української Прем'єр-ліги

Хто такий Томас Грімм?

Він вже понад 25 років працює у європейському футболі. Дипломований юрист, він починав одразу в УЄФА. Навіть працював особистим консультантом президента УЄФА Леннарта Юханнсона. Згодом він керував відомим швейцарським клубом «Янг Бойз», а в 2009 році став президентом Швейцарської футбольної ліги. На цій посаді Грімм запам’ятався спробами реформ, протистоянням з ультрас і конфліктами з власниками клубів.

У Грімма давні приятельські стосунки з нинішнім президентом ФФУ Андрієм Павелком. Вони познайомились ще у 2007 році, коли Грімм приїздив у Дніпропетровськ інспектувати будівництво «Дніпро-Арени». Павелко тоді керував обласною федерацією футболу, а місто претендувало на матчі Євро-2012. Перед Євро-2016 саме Павелко вже у якості президента ФФУ призначив Грімма юридичним консультантом збірної України на тому турнірі.

Що він хоче змінити?

Одразу після призначення Грімм заявив, що його першочергове завдання – повернення вболівальників на трибуни. Щоправда, у нього немає плану як це зробити. Каже, потрібно проаналізувати ситуацію. Друга стратегічна мета – єдиний телевізійний пул. «Можливість продавати медіа права на колективній основі – краща можливість клубів отримати прибуток», - заявив Грімм. Ціль №3 – суттєво покращити інфраструктуру, а саме вирішити ситуацію зі стадіонами. Ніколи в історії чемпіонату України у нас не було такої кількості клубів-безхатченків.

Читайте також: Грімм: Сподіваюся, зможу виконати програму, яку представив клубам УПЛ

Швейцарець не проти аби йому дали випробувальний термін на півроку, за який він спробує налагодити стосунки з усіма головними фігурами в українському футболі. Насамперед, з власниками «Динамо» та «Зорі», які наразі обережно відреагували на зміну керівництва в УПЛ. Натомість, «Шахтар» одразу почав з компліментів на адресу швейцарця. За словами гендиректора клубу Сергія Палкіна, Грімм – досвідчений менеджер, він розуміє українські реалії, знається на ситуації в нашому футболі, а тому впевнений, що зможе змінити УПЛ на краще.   

Ми вже таких бачили

Томас Грімм не перший відомий іноземець, який намагається реформувати  український футбол. Згадаймо хоча б про італійців П’єрлуїджи Колліну та Лучано Лучі, які приїхали до нас піднімати вітчизняний арбітраж. Результати їх роботи вельми суперечливі, натомість розміри зарплати скандальні. До речі, це стосується й інших єврореформаторів в Україні. Скажімо, вже колишнього керівника «Укрзалізниці» Войцеха Балчуна.

Завищені очікування, атаки популістів, спротив системи, конфлікти інтересів – усе це переслідуватиме і роботу Грімма в Україні. Швейцарець вже підтвердив, що він не збирається залишати посаду заступника керівника палати з вирішення суперечок ФІФА. А отже, він працюватиме за сумісництвом, а це відбиратиме у нього чимало часу від вирішення проблем УПЛ. От і маємо вже перші підстави для критики і невдоволення.

Читайте також: Палкін: Грімм упевнений в собі, своїй команді й розуміє українські реалії

За великим рахунком, Томаса Грімма запросили в Україну як кризисного менеджера та людину, здатну привести сюди західних інвесторів. Тому на перший план виходить навіть не його талант політика та вміння домовлятися, а талант комерсанта. Грімм повинен запустити хоча б одну модель для стабільного заробітку грошей УПЛ. А як виростуть доходи, то виросте рівень ліги і виросте клас самого футболу.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-