Восени у Лондоні пройде матч за шахову корону між Карлсеном та Каруаною

Восени у Лондоні пройде матч за шахову корону між Карлсеном та Каруаною

Укрінформ
У Берліні закінчився турнір претендентів за звання чемпіона світу з шахів. Переможцем його став американець Фабіано Каруана.

Останні три тури цих змагань були напрочуд захоплюючими і по-справжньому нагадували трилер. У дванадцятому раунді центральною була зустріч одіозного російського шахіста Сергія Карякіна з лідером - Каруаною (чорні). Карякін відставав на очко і, щоб поборотися за перемогу на турнірі, мусив лише вигравати.

Суперники розіграли російську партію. Після дебюту перевага білих була мінімальною, і, здавалося, що американець, який не поступився жодного разу, зможе відстояти свої позиції. Та не так сталося, як гадалося…

Карякін пожертвував якість, але захопив ініціативу. Каруана чомусь став дотримуватися пасивної тактики. Це призвело до того, що крок за кроком білі посилювали свою позицію і поступово довели перевагу до повноцінного очка.

У той же час азербайджанець Шахріяр Мамедьяров білими надто сильно прагнув здолати китайця Дін Ліженя. Якогось моменту Шахріяр не зважив на контргру суперника і несподівано зазнав першої поразки.

Тепер за два тури до кінця в лідери вийшов Карякін. Після шостого раунду він мав лише два очки і йшов на останньому місці, але наступних шести додав ще п'ять пунктів. У Сергія була однакова кількість балів з Каруаною, але за першим додатковим показником (результат особистих зустрічей)   Карякін випереджав свого суперника. На пів-очка від них відставали росіянин Олександр Грищук та Шахріяр Мамедьяров.

У передостанньому турі Карякін чорними швидко зробив нічию з американцем Веслі Со. А Каруана наполегливо грав на перемогу  проти вірменського шахіста Левона Ароняна. У другій половині  турніру Аронян остаточно втратив енергію, наполегливість і стійкість у захисті. Спроба Левона заплутати гру жертвою фігури до успіху не призвела, і він зазнав чергової поразки. Так Фабіано знову став одноосібним лідером.

Перемогу здобув і Мамедьяров. Його партія з Грищуком проходила у рівній боротьбі, а закінчилася фатальною помилкою росіянина.

Отож перед останнім боєм у Каруани було 8 очок, у Мамедьярова та Карякіна - по 7,5, Дін Ліжень мав 7 пунктів.

Карякін, який грав білим з китайцем, не досяг жодної переваги, я навпаки ледве добіг до  нічиєї. Мамедьяров із Крамником (білі) билися уперто, але без істотних шансів на перемогу - суперники розійшлися миром.

А от Каруана чорними грав проти Грищука. Невдача у двобої з Карякіним не змусила американця відмовитися від російської партії. Грищук не зміг дістати перевагу в дебюті, більше того, Фабіано переграв його і мав набагато кращу позицію.  Цікаво, що він міг запропонувати нічию, яка гарантувала перемогу на турнірі. Та Каруана не хотів втрачати п'ять пунктів рейтингу. Тим більше, що він нічим не ризикував. Фабіано чітко реалізував  перевагу.

Читайте також: Шахи: хто зможе поборотися з Каруаною за перемогу на турнірі претендентів?

Остаточні підсумки: 1.Каруана - 9 очок з 14-ти, 2-3. Мамедьяров та Карякін - по 8, 4. Дін Ліжень - 7,5, 5-6. Грищук та  Крамник - по 6,5, 7. Со - 6. 8. Аронян - 4,5 очка.

Отож, у листопаді в Лондоні на нас чекає матч Магнус Карлсен (Норвегія) - Фабіано Каруана (США).

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото: Фабіано Каруана. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-