Шахи: хто зможе поборотися з Каруаною за перемогу на турнірі претендентів?

Шахи: хто зможе поборотися з Каруаною за перемогу на турнірі претендентів?

Укрінформ
На екваторі шахового турніру претендентів за світову корону у Берліні від боротьби за перше місце відпали кілька учасників.

Після феєричного старту раптом забуксував екс-чемпіон світу Володимир Крамник. На початку другого кола він програв чорними своїм російським співвітчизникам Олександру Грищук та одіозному Сергію Карякіну. В партії з останнім Володимир потрапив під домашню заготовку у поліпшеному захисті Тарраша. Хоча нічого страшного там не було, проте Крамник раптом зробив несподіваний хід, але явно не першого сорту.

На шахівниці творилася щось неймовірне. Екс-чемпіон світу пожертвував туру і організував атаку. Суперники помилялися по черзі. Чорні підкинули у вогонь атаки ще й якість. У Володимира лишився слон за дві тури, а його ініціатива виявилася недостатньою - у підсумку чергова поразка.

Здавалося, що й наступного дня справи Крамника з Ароняном (білі) теж були кепськими. Але Левон, який перед тим поступився американцям Веслі Со та Фабіано Каруані, теж явно перебуває у стані гроггі. І чи не головний фаворит на перемогу на турнірі учергове припустився фатальної помилки. У рівній позиції він не помітив загрози мату з боку Крамника. Після цього Левон опустився на останнє місце.

А Крамник філософськи прокоментував свою гру: "Щоб я не робив, на шахівниці все одно виникає бордель"! 

Упевнену гру демонструє Каруана. У кожній партії він жодного разу не мав гіршу позицію. У  сьомому турі проти Ароняна він чудово спростував авантюрну гру суперника білими. І, не зважаючи на небездоганні дії під час реалізації переваги, помилки суперника допомогли Фабіано досягти перемоги.

У зустрічі дев'ятого раунду проти китайця Дін Ліженя Фабіано тонко переграв суперника. Проте, Дін, в активі якого були (і є!) самі нічиї, до часу захищався вельми стійко. Та на шостій годині гри китаєць схибив. У Каруани був форсований виграш, але втома позначилася й на ньому. Він пройшов повз нескладну комбінацію - нічия.

Вельми обачно грає азербайджанець Шахріяр Мамедьяров. Здобувши дві перемоги, Шахріяр намагається не втратити своє гарне турнірне становище. Він раз за разом робить нічиї.

Ключовою було зустріч бакинця у десятому турі проти Каруани, від якого Мамедьяров відставав на пів-очка. Азербайджанський гросмейстер спробував натиснути білими, але американець відбив усі потуги суперника. І вони підписали мир.

Фантастично щастить Карякіну. Со поступився йому в нічийній позиції, потім Крамник врешті-решт зробив "харакірі". А Аронян, який мав білі фігури, здається, взагалі не міг вже грати у повну силу. Так Сергій з останнього місця увійшов до чільної групи.

Читайте також: Андрій Волокитін задає тон серед українців на шаховому чемпіонаті Європи

Після 11-го раунду турнірне становище таке: Каруана - 7 очок, Мамедьяров - 6,5, Олександр Грищук (Росія) та Карякін - по 6, Дін Ліжень - 5,5, Крамник - 5,  Со - 4,5, Аронян -3,5.

До кінця змагань лишилося три тури, які й дадуть відповідь, хто ж претендентів стане суперником Магнуса Карлсена.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

На фото: Фабіано Каруана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-