Андрій Волокитін задає тон серед українців на шаховому чемпіонаті Європи

Андрій Волокитін задає тон серед українців на шаховому чемпіонаті Європи

Укрінформ
На чемпіонаті Європи з шахів, що триває в Батумі, зіграно шість турів з одинадцяти.

Тут грають понад 300 шахістів, які борються не лише за звання чемпіона континенту, але й за 23 місця до Кубка світу. Серед них майже вся еліта українських шахів за винятком Павла Ельянова та Юрія Криворучка. 

На жаль, поки що нашим землякам не дуже сприяє успіх. Так багаторічний лідер українських шахів Василь Іванчук після двох стартових перемог та нічиєї раптом несподівано поступився білими молодому росіянину Кириллу Алексеєнку. Цю партію ветеран провів відверто слабко. Щоправда, наступного дня він технічно обіграв чорними юного киянина Кирила Шевченка. І тепер львів'янин має 4 очки з 6-ти.

Іще гірший результат у екс-чемпіона світу Руслана Пономарьова. Після несподіваного фіаско у першому турі він спромігся двічі перемогти і тричі зіграти унічию. 3,5 очка лишають йому надії на успішний фініш. Але гра Руслана - не надто переконлива - скоріше свідчить про те, що цього може не статися.

Ще гірше справи йдуть у Юрія Кузубова, який розпочав з двох перемог. Але потім Юрій двічі поступився і двічі зіграв унічию - 3 очки з 6-ти. Серед тих, хто зберігає непогані шанси на успіх, Антон Коробов, Мартин Кравців та Олександр Ковчан, які набрали по 4 очки.

Певні шанси є у Олександра Мойсеєнка, Володимира Онищука, Шевченка, Валерія Невєрова,  Еміля Мірзоєва  та чемпіона України Петра Голубки - по 3,5 очка з 6. Але для цього їм треба надто потужно фінішувати.

Читайте також: Українські шахісти стартували на континентальному чемпіонаті в Батумі

Єдиний з українців, хто перебуває серед лідерів - Андрій Волокитін. Хоча можна сказати, що йому трохи пощастило, але грає він вельми солідно і досить потужно. У Андрія - 4,5 очка, і він ділить місця з восьмого по двадцять восьме. А попереду йдуть семеро шахістів, серед яких такі знані, як поляк Радослав Войташек, англієць Гевін Джонс та чемпіон Європи 2015 року росіянин Євген Наєр - по 5 очок з 6-ти.

До кінця змагань - 5 раундів. Сьогодні, 23 березня, на турнірі вихідний день.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

На фото: Андрій Волокитін.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-