Українські шахісти стартували на континентальному чемпіонаті в Батумі

Українські шахісти стартували на континентальному чемпіонаті в Батумі

Укрінформ
У Батумі стартував чемпіонат Європи з шахів, в якому грають понад 300 шахістів, які в 11 турів визначать кращого, а також 23 місця до майбутнього Кубку світу. 

Переможець першості отримує 20 тисяч євро, срібний призер - 15, а бронзовий - 10. Контроль часу: 90 хвилин на 40 ходів, плюс 30 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. На турнірі передбачений один вихідний - після шостого туру. 

Рейтинг-фаворитами змагання є Дмитро Яковенко з Росії (рейтинг 2746), Радослав Войташек (Польща, 2738) чех Давид Наварра (2737), іспанець Франсіско Вальєхо (2716), Василь Іванчук (Україна - 2714), азербайджанець Рауф Мамедов (2709), росіяни Максим Матлаков (2707) та Даніїл Дубов (2701), Аркадій Найдич з Азербайджану (2701) та українець Руслан Пономарьов (2697). 

Крім Іванчука та Пономарьова, нашу країну представлятимуть ще Юрій Кузубов (2689), Мартин Кравців (2685 ), Антон Коробов (2664), Олександр Мойсеєнко (26), Андрій Волокитін (2639), Володимир Онищук (2632),  Олександр Ковчан (2598), наша юна надія - Кирило Шевченко (2534), чемпіон України Петро Голубка (2503), неодноразовий переможець знаменитого турніру в Гастінгсі - ветеран Валерій Невєров (2480) та інші цікаві шахісти. Особливий інтерес викликає участь екс-чемпіонки світу Анни Ушеніної (2423). 

Останнім часом досягнення українських шахістів стали відверто скромними. Скажімо, в аналогічних чемпіонатах континенту пробитися на Кубок світу вдавалося ліченим гросмейстерам, а не великим десантам. До того ж, наші хлопці гратимуть на шаховій Олімпіаді в Батумі, де відстоюватимуть срібні медалі, які завоювали 2016 року у Баку. Крім Павла Ельянова та Юрія Криворучка, всі претенденти на місця у збірній представлені в Батумі. Сподіваємося, що європейський форум цього разу буде успішним для них.

Утім, старт чемпіонату виявився неоднозначним. Гучною сенсацією зі знаком мінус стала поразка Руслана Пономарьова чорними від маловідомого грузинського шахіста, який поступається рейтингом екс-чемпіону світу понад 230 пунктів. На жаль, гра іменитого гросмейстера в цій партії справляла гнітюче враження. Утім, є ще десять турів, аби виправити становище. Тим більше, що у найближчій партії, треба думати, Руслан візьме гору, адже цього разу його суперник поступається в рейтингу уже 500 пунктів…  

Читайте також: На шаховому турнірі претендентів у Берліні лідирують Каруана та Мамедьяров

А от Коробов у відмінному стилі чорними переміг земляка Сергія Завгороднього.  Також взяли гору Іванчук,  Кузубов, Мойсеєнко, Онищук, Шевченко. Ушеніна відмінно провела стартову зустріч проти Еміля Сутовського (2659) з Ізраїлю. Білими вона пішла на принциповий варіант захисту Грюнфельда, відмінним знавцем якого по праву вважається Еміль. Анна, однак, не побоялася вступити з ним в теоретичну дискусію, і нагородою за це  стали пів-очка.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-