На шаховому турнірі претендентів у Берліні лідирують Каруана та Мамедьяров

На шаховому турнірі претендентів у Берліні лідирують Каруана та Мамедьяров

Укрінформ
На турнірі претендентів на шахову корону за участю восьми гросмейстерів, що триває в Берліні, зіграно шість турів.  

Старт турніру видався надзвичайно цікавим: вже в першому раунді сталися три результативні партії з чотирьох. Шахріяр Мамедьяров з Азербайджану чорними обіграв одіозного росіянина Сергія Карякіна. Застосувавши непопулярний варіант іспанської партії, Шах дістав хорошу гру. А потім виграв пішака, і партія перейшла у ферзеве закінчення.

Незважаючи, на матеріальну перевагу суперника, білі могли зробити нічию. До речі, тут стався такий казус. У сусідньому залі йде коментар партій, який веде Юдіт Полгар. І вона вказала шлях до нічиєї. Це помітив зі свого місця на шахівниці азербайджанський гросмейстер, бо великий екран був встановлений також і в ігровому залі. Але, на щастя, не звернув увагу на нього Карякін. Він не знайшов нічийного продовження і в підсумку програв на 71-у ході. 

У партіях співвітчизників Фабіано Каруана - Веслі Со (обидва - США) та росіян Володимира Крамника з Олександром Грищуком перемогли білі. Близьким до успіху був Левон Аронян (Вірменія) проти китайця Дін Ліженя, та не використав свої шанси.       

Другий раунд виявися не таким запеклим - лише Грищук узяв гору над Со, а Крамник з Карякіним, Мамедьяров з Ароняном та Дін Ліжень із Каруаною розділили очки. Справжній шедевр видав Крамник у третьому турі проти Ароняна чорними. Він здивував суперника, коли не рокірувавши розпочав атаку на білого короля. Можливо, Левон міг тримати позицію, але запанікував, і кілька його помилок призвели до розгрому білих.

А центральна (як виявилося потім) зустріч першого кола між Каруаною та Мамедьяровим проходила за відчутної переваги білих, але Шахріяр добре захищався і не без допомоги суперника зміг врятуватися. Також миром розійшлися Карякін з Грищуком та Со з Дін Ліженем.

Чорні тріумфували у четвертий ігровий день. Захоплюючою стала партія Крамника з Каруаною, початок якої передвіщав лише швидку нічию. Адже суперники розіграли прісний варіант російської партії з раннім розміном ферзей. Але коли обидва шахісти налаштовані по-бойовому, навіть з каменя можна витиснути воду.

Спочатку Каруана захопив ініціативу і був близьким до перемоги. Та в цейтноті він став помилятися і дістав майже програшну позицію. Але цього моменту нерви підвели росіянина. Він заграв, як кажуть, "під себе" і догрався до поразки.

Аронян упевнено переграв чорними Карякіна. Унічию зіграли Грищук з Дін Ліженем та Мамедьяров із Со.

П'ятий раунд виявився наймиролюбнішим у першому колі. Не лише всі зустрічі скінчилися мирним результатом, але й особливих пригод в них не було. Хіба що Аронян амністував Грищука. Також до нічийного берега пристали Дін Ліжень з Мамедьяровим, Со із Крамником та Каруана з Карякіним.

У шостий день центральним був двобій між Мамедьяровим та Крамником, які відставали від лідера (Каруани) на пів-очка. Шахріяр білими готовий був піти на повторення ходів, але Володимир на цьому турнірі грає тільки на виграш, незважаючи на колір фігур. От і цього разу росіянин відмовився від мирних перемовин, а потім ще й став жертвою галюцинації - в підсумку програв. 

Напруженою була партія Каруана - Грищук, де Фабіано спочатку мав кращі перспективи, а потім Олександр пройшов повз перспективного продовження, і, як це часто буває, суперники погодилися на мирову. Таким же був результат і Дін Ліженя з Карякіним.

А от Аронян чорними перегнув палицю проти Со. Він пішов на виграш пішака, який стояв на краю шахівниці й виявився "дуже несмачним". Сильна активність білих змусила Левона віддати ферзя, і Веслі чітко реалізував перевагу.

Читайте також: Український шахіст Павло Ельянов продовжує відступати

Після шостого туру становище учасників таке: 1-2 місця. Каруана та Мамедьяров - по 4 очки, 3-5. Крамник, Дін Ліжень та Грищук - по 3, 6-7. Аронян та Со - по 2,5 і замикає таблицю Карякін - 2 очки.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Шахріяр Мамедьяров.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-