Український шахіст Павло Ельянов продовжує відступати

Український шахіст Павло Ельянов продовжує відступати

Укрінформ
У столиці Ісландії Рейк’явіку закінчився міжнародний шаховий турнір, який пройшов у дев’ять турів за швейцарською системою. В ньому виступили майже 250 учасників.

Змагання як змагання. Воно не дуже привернуло увагу світової шахової громадськості, особливо на тлі турніру претендентів, що набрав темп у Берліні.   

Та наших любителів шахів, безумовно, цікавив виступ харків’янина Павла Ельянова, який ще нещодавно був беззаперечним лідером українських шахістів. На жаль, його виступ продовжив тенденцію, яка розпочалася ще рік тому, коли досягнення Павла та його рейтинг різко пішли долу. 

У Рейк’явіку всі неприємності харків’янина почалися з другого раунду, коли він, граючи білими проти індійського шахіста, який поступався йому за рейтингом майже 300 пунктів, не реалізував стовідсоткову "гольову" ситуацію - лише нічия. А в четвертому раунді з Ельяновим взагалі сталося катастрофа - він знову білими поступився ісландському гросмейстеру Йогану Х'яртарссону. Павло мав незначну перевагу у класичному варіанті староіндійського захисту, та потім став грати необачно, а в цейтноті припустився фатальних помилок.

Потім українець трохи підтягнувся, проте на фініші чорними він двічі навіть не міг і розраховувати на виграш проти суперників, які значно поступаються йому в класі. У підсумку Ельянов набрав 6,5 очка з 9-ти, розділивши місця з четвертого по двадцяте (за коефіцієнтом - шосте). Павло втратив понад 10 пунктів рейтингу. Тепер його поточний коефіцієнт Ело досяг 2702,6 пункта. Так мало у харків’янина давно вже не було.

Це все дуже сумно. Адже восени у Батумі відбудеться шахова Олімпіада, а успіхи наших шахістів ніколи за останні роки ще не були такими скромними. Певні сподівання ми покладаємо на чемпіонат Європи, який днями пройде в тому ж самому Батумі, але про це  поговоримо наступним разом.

Читайте також: Шахи: підсумки турніру претендентів на корону прогнозам не підлягають

Павлу ж зичимо успіхів. Здається, він уже досягнув дна, і тепер знову може починати сходження. Здається, вже час подолати кризу і явити світові справжнього Павла Ельянова.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-