Шахи: підсумки турніру претендентів на корону прогнозам не підлягають

Шахи: підсумки турніру претендентів на корону прогнозам не підлягають

Укрінформ
У суботу, 10 березня, у Берліні стартує шаховий турнір претендентів на матч з чемпіоном світу Магнусом Карлсеном. Зіграють вісім гросмейстерів у два кола.

Щодо самого турніру, то найхарактернішою його ознакою є надзвичайна рівність складу. З восьми гросмейстерів не можна визначити чіткого лідера або ж чіткого аутсайдера. Отож, на старт вийдуть Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2809), Володимир Крамник (Росія, 2800), Веслі Со (США, 2799), Левон Аронян (Вірменія, 2794), Фабіано Каруана (2784), Дін Ліжень (Китай, 2769), Олександр Грищук (Росія, 2767) та Сергій Карякін (Росія, 2763).

Жеребкування дало такі наслідки: 1. Крамник, 2. Карякін, 3. Аронян, 4. Каруана, 5. Со, 6. Дін Ліжень, 7. Мамедьяров, 8. Грищук. Контроль часу: 100 хвилин на 40 ходів плюс п'ятдесят на двадцять та п'ятнадцять хвилин до кінця партії. При цьому додається ще 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.

 Під час розподілу місць додатковими показниками стануть: особисті зустрічі, кількість перемог, коефіцієнт Бергера. І лише за рівністю усіх цих умов передбачено додаткове змагання. Тут може бути дві швидкі партії, три серії з двох партії бліц і, нарешті, армагеддон - остання вирішальна партія. Але імовірність додаткового змагання вельми невелика. Вихідні дні передбачені після кожних трьох турів.

Отож, спробуємо розглянути шанси претендентів. Давайте, дивитися на них, розпочинаючи з найменших шансів на перемогу. Як на мене, у китайського шахіста навряд чи вийде взяти перше місце. Для цього у нього не вистачить ані досвіду, ані класу, хоча, не виключаю, що він може потрапити до верхньої частини турнірної таблиці.

За ним йде Грищук. Ані його останні результати, ані відсутність перемог у топових змаганнях не дають підстав бачити його переможцем. Одіозний Карякін після чудової гри у матчі проти Карлсена більше приділяв уваги самопіару, ніж шаховій підготовці. Він суттєво знизив свій рейтинг, не виграв жодного серйозного змагання. Щоправда, за цей час він перемагав у  бліцтурнірах, зокрема, на Меморіалі Таля, який відбувся безпосередньо перед стартом Берліна. Але змагання з класичним контролем - це дещо інше. 

Наприкінці 2016 року Со вочевидь вважався головним претендентом на матч із чемпіоном. Але минулий рік видався для нього провальним. І тому є великі сумніви, що він знову вийде на пік форми.

Крамник за останні роки суттєво змінив стиль гри із сухого на агресивний. Проте це дало йому окрім більшої кількості перемог, також і неочікувані поразки. Чи вистачить у нього наснаги поборотися за перше місце? Маю великий сумнів.

Звичайно, я б, не вагаючись, назвав фаворитом Ароняна, який до речі брав участь в усіх попередніх претендентських змаганнях. Проте, у вірменського шахіста явно присутній "синдром Леоніда Штейна". Нагадаємо, що український гросмейстер міг виграти найзірковіше змагання, але, як тільки доходило до відбіркових турнірів, раптом пасував. І подолати цей синдром  Штейну так і не вдалося. А Ароняну?

Рейтинг-фаворитом турніру є Мамедьяров. До того ж, він чудово провів минулий рік, продемонструвавши небачену до цього стабільність. Та все ж таки не забуваємо, що йому протистоятимуть семеро відмінних суперників.

Читайте також: Роберт Фішер: Король шахів та людина-загадка

Отож, безпристрасний аналіз показує, що переможця… не має бути взагалі!!?? Але він обов'язково буде! Якщо вже так треба назвати фаворита - зупинюся на Мамедьярові.

Єдине, що можна з упевненістю сказати - це буде вельми цікаве і змістовне змагання. І маємо надію, що претенденти не "сушитимуть" гру, адже все рівно у переможця не так багато шансів проти Карлсена…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-