Паралімпіада-2018: Чи справдилися медальні очікування?

Паралімпіада-2018: Чи справдилися медальні очікування?

Аналітика
Укрінформ
Українські паралімпійці завершили виступ на зимових іграх в Кореї.

Зимові Паралімпійські ігри у Пхьончхані підійшли до кінця, українські спортсмени повернулися додому з 6-м місцем у загально-командному заліку та 4-м за загальною кількістю нагород. Національна збірна виборола 22 медалі: по 7 золотих і срібних, 8 бронзових.

Востаннє українські спортсмени привозили додому 7 золотих нагород із Паралімпійських ігор у 2006 році.

Читайте також: Паралімпіада-2018: Україна завершила виступ у Пхьончхані з 22 медалями

Як і передбачалось, «синьо-жовті» були серед медалістів у біатлоні та лижних перегонах:  4 та 3 «золота» відповідно! Найбільшу загальну кількість нагород здобули лижниці та біатлоністки Оксана Шишкова (6 медалей різних класів) і Людмила Ляшенко (4 медалі), у Віталія Лук’яненка 2 «золота».

Оксана Шишкова
Оксана Шишкова

Справжнім відкриттям і для України, і для світового спорту став 18-річний дебютант Тарас Радь – український лижник та біатлоніст. У своєму віці хлопець є майстром спорту міжнародного класу та багаторазовим чемпіоном і призером України. На цих Паралімпійських іграх Радь став чемпіоном, здобувши «золото» в біатлоні на дистанції 12,5 км серед сидячих.

До старту Паралімпійських ігор в Пхьончхані прогнози експертів були парадоксально різними – від 2-х до 10-ти золотих медалей. Популярним став прогноз на 27 медалей загалом, з них 7-8 золотих. Тішить, що одні з найбільш позитивних експертних очікувань збулися. Дійсно, за кількістю «золота» українців випередили лише спортсмени з США (13) та Канади (8).

Читайте також: Пхьончхан-2018 передав паралімпійську естафету Пекіну-2022

Хоча нашим спортсменам і не вдалося перевершити свої досягнення на минулих чотирьох Паралімпійських іграх – українці боролися достойно, чим і підтвердили свій високий професіональний рівень. Достатньо згадати лишень останній день змагань – українські лижники здобули «золото» в естафеті.

«Наші паралімпійці повернулися додому з далекої Кореї з солідними спортивними трофеями – 22 медалі, з яких 7 золотих, 7 срібних і 8 бронзових нагород. Це дещо менше ніж на зимових паралімпійських іграх 2006 року в Турині (Італія) і 2014 року в Сочі (Росія), де їх було по 25. Однак значно більше, ніж я і інші колеги прогнозували на старті Ігор в Пхьончхані (12-14). Серйозні розбіжності трапилися у нас і в якісній стороні завойованих нагород: так, я розраховувала на 2–3 «золота», а його у нас – 7! Українці в Південній Кореї виступили просто блискуче. Вони показали всій планеті, чого може досягти дружна й згуртована Команда, яка відстоює честь і гідність улюбленої Батьківщини, що переживає складні часи», - підвела підсумок Паралімпіади-2018 Анастасія Волобуєва.

Нагадаємо, українські паралімпійці посіли шосте місце у загальнокомандному заліку слідом за збірною США – 13 золотих, 15 срібних, 8 бронзових нагород, командою незалежних паралімпійських атлетів (NPA) – (8,10,6), представниками Канади – (8,4,16), Франції – (7,8,5) і Німеччини – (7,8,4).

Тетяна Савенець, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-