Паралімпіада-2018: Медальні шанси українців

Паралімпіада-2018: Медальні шанси українців

Аналітика
Укрінформ
Наші паралімпійці здатні привезти з Пхьончхану 12-14 нагород, з них 2-3 «золота».  

У ХІІ зимових Паралімпійських іграх українська збірна братиме участь у 3 видах спорту: біатлон, лижні перегони та сноубординг. 33 спортсмени отримали ліцензію на участь у змаганнях, проте у Пхьончхані виступить лише 30 – з причини хвороби троє паралімпійців змушені залишитися вдома.

Звісно, здобутки української збірної в попередніх змаганнях (літні та зимові Паралімпіади, Кубки світу) феєричні та вже гарантують для спортсменів чималий відсоток на здобуття поважної кількості медалей та місця у першій десятці.

Читайте також: Українських паралімпійців провели на зимові Ігри в Пхьончхані

На попередніх трьох Паралімпійських іграх (2006, 2010 та 2016 рр.) наша збірна незмінно привозила додому щонайменше 5 золотих та загалом 19 медалей. У біатлоні та лижних гонках в українців особливо високі шанси на медалі – серед цьогорічних учасників спортсмени, котрі неодноразово виборювали «золото», «срібло» та «бронзу» в цих видах спорту: Лук’яненко Віталій, Рептюх Ігор, Буй Ірина, Ковалевський Анатолій, Вовчинський Григорій та інші.

Ігор Рептюх
Ігор Рептюх

Паралімпійська збірна феєрично виступила і на Кубку світу-2017 з лижних перегонів та біатлону, де зайняла 1 місце. Шишкова Оксана, Решетинський Ярослав, Суярко Дмитро, Казік Олександр, Кононова Олександра, Батенкова-Бауман Юлія, Рептюх Ігор, Яровий Максим – усі вони є нашими медальним  надіями і в Пхьончхані. Варто зазначити, що серед цьогорічних учасників є і дебютанти.

«На мій погляд, паралімпійці України завоюють медалей в Пхьончхані менше ніж у Сочі: в районі 12–14. За якістю – 2–3 золоті, 4 срібних і 5–6 бронзових. Вже багато років українці особливо сильні й стабільні саме на лижних і біатлонних трасах. Із ними і сьогодні пов'язуємо ми свої головні надії. А ось називати майбутніх медалістів по іменах, сьогодні утримаюся з етичних міркувань. Згадаймо, як негативно відбилися подібні прогнози щодо наших славних біатлоністок – олімпійських чемпіонок Сочі, яким чи не всі оракули пророкували різні місця на п’єдесталі. У спорті можливо абсолютно все», – поділилася своїм прогнозом спортивна журналістка Анастасія Волобуєва.

Читайте також: Вперше розміри призових у паралімпійців і олімпійців України зрівняються

Важливою складовою успішного виступу є мотивація. На урочистій церемонії проводів національної паралімпійської збірної України на ХІІ зимові Ігри у Пхьончхані виступали чимало політиків, громадських діячів та артистів. Серед них найбільше запам’яталися віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань В’ячеслав Кириленко та перша леді Марина Порошенко.

«30 мільйонів гривень за 2017 та 2018 роки скеровано на навчальні збори, закупівлю обладнання та екіпірування. Вперше, з 2018 року, призові становитимуть рівно стільки ж, як і в олімпійців» – зазначив у своєму вітальному слові В’ячеслав Кириленко.

Олександра Кононова
Олександра Кононова

Марина Порошенко, в свою чергу, подарувала спортсменам український прапор, що віднедавна паралімпійці вважають своїм талісманом на змаганнях.

Нагадаємо, що вже 9 березня стартують ХІІ зимові Паралімпійські ігри, на котрих українська збірна має хороші шанси на медалі. Починаючи із Паралімпіади в 1998 році (м. Нагано), першої для збірної України, нашими спортсменами завойовано 90 медалей, 20 з яких – золоті.

Тетяна Савенець

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-