Бий першим. Усик проти Брієдіса

Бий першим. Усик проти Брієдіса

Укрінформ
На українця чекають «боксерські шахи» в Ризі. 

Олександр Усик (Україна) – Майріс Брієдіс (Латвія). Об’єднавчий бій за титули чемпіона світу у важкій вазі за версіями WBO і WBC. Півфінальний бій Всесвітньої боксерської суперсерії (WBSS). 27 січня. Рига. Пряма трансляція на телеканалі «Інтер». 22:15.

Нагадаємо, що передувало цьому поєдинку. Усик в 1/4 фіналу WBSS в Берліні нокаутував німця Марко Хука, а Брієдіс в Ризі за очками переміг кубинця Майка Переса. З того часу почалася підготовка до бою.

Ще до оголошення дати і місця проведення Усик почав тренуватися в Буковелі. 6 грудня стало відомо, що бій пройде в Ризі. Відразу після оголошення місця бою Усик заявив, що йому все одно, де проводити бій, а також звернувся до Брієдіс з пропозицією «подарувати фанатам гарний бокс».

Читайте також: Де і коли дивитись бій Усик – Брієдіс

Друга частина підготовки Усика проходила в Києві. Допомагали українцю колишній чемпіон Європи досвідчений Матеуш Мастернак з Польщі та перспективні британці Айзек Чемберлен і Мікаель Лаваль, Олексій Папин з Росії та кілька українських боксерів.

У понеділок, 22 січня, Усик завершив підготовку до поєдинку і разом з командою вирушив до Латвії. Відомо, що за бій з Брієдісом Усик отримає гонорар у 800 тисяч доларів, плюс стільки ж у разі перемоги.

Хто такий Брієдіс?

Майрісу 33 роки. Він починав як кікбоксер. В 2009 році латвієць почав кар’єру професіонального боксера і вже досяг чимало. Нині він небитий чемпіон світу у важкій вазі за версією WBC. Титул Брієдіс завоював у квітні 2017-го, перемігши за очками добре відомого нам Марко Хука. Далі була перемога над Пересом і підготовка до бою з Усиком.

В чому сила Брієдіса? Насамперед, у класі. Такого розумного, технічного та витривалого суперника у Олександра ще не було. Латвієць хоч і нижче зростом (186 см проти 190 см), але у нього довші руки. Усі відзначають його фізичну готовність, а це дуже важливо, коли боксуєш проти виснажливої манери Усика.

Українець назвав стиль Брієдіса нудним. Але при цьому Усик боксує так само – від захисту, підлаштовуючись під суперника. Не виключено, що ми станемо свідками невидовищного тактичного протистояння – «боксерських шахів». І тут вже вирішальною може стати саме витривалість, вміння залишатись «живчиком» до останніх раундів.

Ще одна боксерська чеснота Брієдіса – його удар. Латвієць здобув 18 дострокових перемог у 23-х боях на профі рингу. Нокаути Майріса можливо не такі нищівні як у Тайсона, але в тренувальному таборі Усика їх детально вивчали.

Нарешті, можливо головний фактор на користь Брієдіса – статус андердога. Занадто багато слів і прогнозів на користь Усика. Подібна ситуація завжди дуже добре мотивує бійця. А якщо нагадати, що Майріс боксуватиме на рідній арені, в рідній Ризі, перед власними вболівальниками, то ця мотивація зростає втричі.  

Читайте також: Усик переміг Брієдіса на «дуелі поглядів»

Як Усику перемогти

Дуже добре, що Олександр – людина врівноважена. У нього не запаморочилась голова від успіхів на рингу та після цунамі з компліментів і авансів. Навіть неймовірні ставки букмекерів на цей бій (1.08 на перемогу Усика, 6.9 на перемогу Брієдіса) не вплинули на його адекватність. «Ми розуміємо, що бій проти Брієдіса – це дуже великий поєдинок і дуже висока планка для нас. На сьогодні це найсильніший суперник для Сашка з усіх можливих», - оприлюднив думку тренерського штабу українця Сергій Ватаманюк.

І все ж, якщо говорити об’єктивно, Усик потенційно сильніший за латвійця буквально в кожному компоненті боксу. Від інтелекту – до техніки. Українець завжди підбирає ідеальну тактику на бій і, не форсуючи подій, втілює її у життя. Конкретно проти Брієдіса ми побачимо багато комбінацій, багато руху і переміщень. Не виключено, що будуть і сюрпризи.

Щодо тривалості бою, то тут думки розходяться. Скажімо, експерт телеканалу Sky Sports Джонні Нельсон вважає, що Усик нокаутує латвійця в середині бою, коли пристріляється і знайде свою дистанцію. Натомість, український середньоваговик Сергій Деревянченко каже, що Усик завершуватиме бій в останніх раундах. Від безперервних бомбардувань і рваного темпу Брієдіс на той час повинен втомитися і наш боксер його добиватиме.

А от спаринг-партнер українця Олексій Папин висловився коротко і чітко: «Усик на класі перебоксує Брієдіса». На це дуже хочеться сподіватись. Якщо ж справи загальмуються і суперники почнуть пильнувати один одного та перестраховуватись, то є універсальна порада – «Бий першим, Сашко!»

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-