Чемпіонат світу з бліцу виграли норвежець Карлсен і грузинка Дзагнідзе

Чемпіонат світу з бліцу виграли норвежець Карлсен і грузинка Дзагнідзе

Оновлено
Укрінформ
Чемпіонат світу з бліцу, який завершився в суботу, 30 грудня, в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія) виграв володар шахової корони Магнус Карлсен з Норвегії, а також представниця Грузії Нана Дзагнідзе.

Карлсен, який набрав 16 очок з 21-го можливого, випередив на подіумі екс-українця Сергія Карякіна (кримчанин виступає за Росію), і чемпіона світу з рапіду Вішванатана Ананда з Індії, в активі яких по 14,5 очка, повідомляє Укрінформ.

У топ-100 увійшли українці Антон Коробов - 9-те місце (13,5 очка), Олександр Бортник - 36 (12), Руслан Пономарьов - 40 (12), Андрій Волокітін - 49 (11,5), Юрій Криворучко - 51 (11), Володимир Онищук - 52 (11), Мартин Кравців - 54 (11), Василь Іванчук - 59 (11), Сергій Федорчук - 66 (11), Павло Ельянов - 87 (10), Олександр Моїсеєнко - 94 (9,5) і Юрій Кузубов - 96 (9,5) зі 138-ми учасників.

За відсутності чинної чемпіонки світу українки Анни Музичук, яка відмовилася виступати в столиці Саудівської Аравіі через особливих вимог до зовнішнього вигляду жінок, новою чемпіонкою світу з бліцу стала Нана Дзагнідзе з Грузії, яка набрала 16,5 очка з 21-го. Друге місце посіла Валентина Гуніна (Росія) - 16 очок, третє - Цзюй Веньцзюнь (Китай) -14.

Читайте також: Чемпіонати світу з рапіду і бліцу зі скандалом стартують в Саудівській Аравії

Кращими з українок стали Анна Ушеніна та Наталія Жукова (по 13 очок), які посіли 11-те і 12-те місця відповідно. Наталя Букса (11,5) фінішувала 33-ю, Інна Гапоненко (10) - 61-ю, Євгенія Долуханова (8,5) - 93-ю зі 100 учасниць.

*********

Підсумки чемпіонату світу спеціально для Укрінформу прокоментував міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко:

"Скандальний чемпіонат світу із бліцу в Саудівській Аравії почався із скандалу. У першому турі росіянин Ернесто Інаркієв зробив неможливий хід у зустрічі проти чемпіона світу норвежця Магнуса Карлсена. У відповідь Магнус теж обрав нелегальне продовження. Інаркієв став вимагати зарахувати йому перемогу, що судді і зробили. Карлсен підписав бланки, але потім йому порадили подати протест. При чому чемпіон обізвав суддів відомим англійським словом на букву "ф", що популярний шаховий сайт переклав не менш відомим російським словом на букву "є".  Арбітри спочатку змінили своє рішення і присудили нічию, але потім захотіли, щоб суперники переграли партію. Інаркієв відмовився, і йому було зараховано поразку.

Можливо, цей епізод негативно вплинув на норвежця, і в перший день він набрав лише 7 очок з 11. Норвежець заявив, що його турбує не стільки невелика кількість пунктів, як погана якість гри. І наступного дня чемпіон заграв по-чемпіонські. У 10 партіях він віддав суперникам лише дві половинки. Причому остання нічия з Левоном Ароняном з Вірменії була вельми швидкою і гарантувала Магнусу перше місце. А от нещодавнього суперника по матчу за корону одіозного росіянина Сергія Карякіна він буквально виніс із шахівниці. У підсумку 16 очок з 21. На півтора очка позаду лишилися Карякін і чемпіон світу зі швидких шахів 48-річний Віші Ананд (Індія).

Серед українців найкращий результат показав Антон Коробов, який з результатом 13,5 очка розділив місця з шостого по одинадцяте. Цього разу він не робив суперникам "новорічні подарунки". Серед його творчих досягнень перемога над росіянином Яном Непомнящим, нічиї з Ароняном та Анандом.  

В активі Олександра Бортника та Руслана Пономарьова - по 12 очок. У Андрія Волокитіна на півочка менше. Юрій Криворучко, Володимир Онищук, Мартин Кравців, Василь Іванчук, Сергій Федорчук набрали  по 11 пунктів. 

У жінок у перший день приємно здивувала усіх 54-літня шведка Піа Крамлинг, яка захопила одноосібне  лідерство. На жаль, ця чудова шахістка погано провела другий день і поділила лише місця з шостого по одинадцяте. А чемпіонкою стала грузинка Нана Дзагнідзе -16,5 очка. На півочка менше у росіянки Валентини Гуніної, бронза - у китаянки Ю Веньюнь - 14 пунктів. Серед українок кращими були Наталія Жукова та Анна Ушеніна - по 13 очок.

І тепер про сам турнір. Нагадаємо, що певні гросмейстери відмовилися від участі в чемпіонаті, який проходив у Саудівській Аравії. Наприклад, сестри Анна та Марія Музичук. При цьому Анна втратила одразу два титули чемпіонки світу, які виграла наприкінці минулого року. Але для неї принципи виявилися важливішими за великі гроші, які вона могла і мала б виграти. Причому, пост старшої Музичук про відмову зібрав 130 тисяч лайків, 60 тисяч репостів. Не стали брати в турнірі участь також американці Веслі Со, Фабіано Каруана та Хікару Накамура. А от ізраїльські шахісти не отримали в’їзної візи попри своє бажання зіграти в чемпіонаті.

Але, незважаючи на це, функціонери ФІДЕ на чолі з віце-президентом Георгієм Макрополусом планують провести там чемпіонати ще три рази поспіль. До речі, чудову історію про свого заступника розповів президент ФІДЕ Кірсан Ілюмжинов. Якось йому зателефонував Макро і повідомив, що до ФІДЕ надійшли спонсорські гроші розміром у півмільйона в твердій валюті. І чи не міг би він (Макро) позичити 100 тисяч на своє лікування… 

Для того, щоб підкріпити свою позицію думкою учасників, діячі ФІДЕ сформулювали своє питання до них таким чином: "Чи не проти ви, щоб в турнірах грали усі, хто захоче?", натякаючи, що шахістів Ізраїлю в подальшому таки допустять до змагань…

Наступного року в ФІДЕ відбудуться вибори, і, все іде до того, що Макрополус здійснить свою мрію і стане президентом… А міжпланетні шахові конгреси й далі проходитимуть у Саудівській Аравії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-