Шахи: Карлсен переміг у серії Гран-чес-тур, Каруана - на останньому етапі

Шахи: Карлсен переміг у серії Гран-чес-тур, Каруана - на останньому етапі

Укрінформ
Старт останнього турніру серії Гран-чес-тур у Лондоні, де зібралися майже всі найсильніші шахісти планети, виявився гнітючим. Ще б пак! Завершилися вже 19 партій цих змагань - тобто майже повні чотири тури, а гросмейстери не здобули ще жодної перемоги.

Мимоволі згадалися часи Хосе-Рауля Капабланки, особливо початок 1920-х років, коли шахам передрікали нічийну смерть. Вважалося, що геніального кубинця просто неможливо обіграти. Та потім знайшовся Олександр Альохін, який несподівано переміг Капабланку в матчі до шести перемог.

І от знову... Та потім все разюче змінилося. Першу ластівку приніс Сергій Карякін, костюм якого обклеєний рекламними нашивками як новорічна ялинка іграшками. Карякін вирішив білими насісти на американця Фабіано Каруану в гострому сіціліанському захисті. Утім, американець прийняв виклик і поступово переграв суперника.

А потім прорвало, Каруана, а також росіянин Ян Непомнящий почали по черзі перемагати і на фініш прийшли з однаковим результатом - по 6 очок з 9-ти. Натомість не вельми вдало складалася гра у чемпіона світу Магнуса Карлсена. Щоправда, йому вдалося переграти англійця Майкла Адамса, хоча цей виграш не виглядав таким уже обов'язковим. Але наступного дня чемпіон світу білими швидко розвалив приблизно рівну позицію проти Непомнящего, віддав фігуру і невдовзі зупинив годинник.

Під загрозою стала перемога норвежця в усій серії Гран-чес-тур. Та він спромігся зібратися і чорними взяти гору над вірменським шахістом Левоном Ароняном. До речі, це дуже важливо у психологічному плані, бо Ароняна на сьогоднішній день вважають головним претендентом на матч із Карлсеном.

У перебої за перемогу в Лондоні більш вмілим виявився Каруана, який переміг Непомнящего з рахунком 2,5:1,5. Це ще більше заслуговує на пошану тому, що Фабіано грав тай-брек після шестигодинної партії проти Адамса, в якій він теж узяв гору.

Остаточні підсумки турніру: 1. Каруана - 6 очок, 2. Непомнящий - 6, 3-5. Максим Вашьє-Лаграв (Франція), Карлсен, Веслі Со (США) - по 5, 6. Хікару Накамура (США) - 4,5, 7. Аронян - 4,8. Карякін - 3,5, 9-10. Адамс та Віші Ананд (Індія) - по 3 очки з 9-ти можливих.

Отож, переможцем серії став Карлсен - 41 пункт, за загальну перемогу чемпіон світу отримав 100 тисяч доларів. А всього - 245 тис 417 долл, Вашьє-Лаграв - 38 пунктів та 50 тисяч за загальне друге місце. Усього Максим поклав у кишеню - 207 тис 917 дол.

Читайте також: Найсильніші шахісти збираються в Лондоні у перший день зими

Варто додати, що останній турнір Гран-чес-туру проходив як частина шахового фестивалю Лондон-класік, який проводили удев'яте. Це дуже масштабний фестиваль, в якому беруть участь понад 1000 шахістів, серед них - велика кількість школярів. Його директор Малкольм Пейн заслуговує право претендувати на звання найкращого організатора світу…

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Магнус Карлсен.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-