Шахи: на острові Мен Ельянов передав переможну естафету Карлсену

Шахи: на острові Мен Ельянов передав переможну естафету Карлсену

Укрінформ
Закінчився один із найсильніших шахових опенів світу - турнір на острові Мен. Торішній переможець український гросмейстер Павло Ельянов знову був близький до успіху. На заваді йому стали причини психологічного характеру.

Після блискучого старту (4,5 очка з 5-ти) Павло білими грав із чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном. Магнус у дебюті діяв дещо зухвало, немов би викликаючи вогонь на себе. Харків'янин відповів стримано, але невдовзі не лише втратив перевагу, а розгубився і почав помилятися. Карлсен, як він це добре вміє, скористувався з ситуації і легко довів партію до перемоги. Після неї особистий рахунок між цими суперниками став 6:0 на користь Карлсена.

Чемпіон світу зауважив, що йому завжди приємно виступати проти  Павла, оскільки той ніколи не грає тільки на нічию, а завжди прагне перемоги. Що ж, можливо, згодом українець переверне ці двобої на свою користь…

У наступній зустрічі Ельянов обіграв грузинську шахістку Ніно Баціашвілі, а у восьмому турі зіграв унічию із Сантошем Відітом з Індії. В останньому раунді на харків'янина чекав двобій ще з одним індійським гросмейстером Дхопаде Свапнілом. Перемога давала можливість Павлу розділити місця з другого по четверте, а це означало  грошову нагрорду близько 15 тисяч фунтів. 

Українець захопив ініціативу вже в дебюті і був близьким до виграшу. Та, на жаль, ближче до контролю збився з правильного шляху і змушений був вдовольнитися нічиєю. У підсумку Ельянов набрав  6,5 очка з 9-ти і розділив місця з четвертого по дванадцяте. Результат, звісно, непоганий, але не такий, на який Павло міг розраховувати.

Відмінно виступив Карлсен, який здобув загальну перемогу -  7,5 очка з 9-ти. Друге-третє місця розділили нев'янучий ветеран Віші Ананд (Індія) з американцем Хікару Накамурою - по 7 очок. 

Читайте також: Шахи: на острові Мен лідирують Ельянов та Карлсен

У жінок першу нагороду взяла китаянка Хоу Іфань (6 очок з 9-ти), яка спромоглася перемогти чотири рази поспіль, але в останньому раунді поступилася Ананду. В українки Інни Гапоненко в активі 4,5 очка з 9-ти.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ  

На фото: Павло Ельянов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-