Шахи: на острові Мен лідирують Ельянов та Карлсен

Шахи: на острові Мен лідирують Ельянов та Карлсен

Укрінформ
Турнір на острові Мен почався з такого цікавого епізоду. Перед стартом чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен підійшов до суддівського столика. Місцевий суддя - такий собі літній англійський джентльмен - спитав його: "Ви хочете зареєструватися?" - "Так". - "З якої Ви країни?" "З Норвегії", - скромно відповів чемпіон.

У першому турі центральною була зустріч американця Фабіано Каруани з росіянином Володимиром Крамником. Цікавість до цієї гри підсилювалася ще й тим, що обидва шахісти конкурують за вихід до турніру претендентів (ТП) 2018 року. Двоє гросмейстерів із найвищим середнім рейтингом протягом 2017-го потрапляють туди напряму. На два місця претендують ці двоє та ще й Веслі Со (США). 

Ці шахісти йшли буквально врівень. І от після цієї зустрічі, в якій Крамник поступився, він значно погіршив свої шанси на ТП. А, програвши в третьому раунді ще одному американцю Джеймсу Тарджану, росіянин і взагалі випав з конкуренції. Цікаво, що Тарджан, колись непоганий гросмейстер, 30 років узагалі не грав у шахи, працював бібліотекарем.

Потім Володимир зіграв унічию з міжнародним майстром Лоуренсом Трентом. І як написали з цього приводу на одному із шахових сайтів, "це - ще один цвях у домовину Крамника"…

Українець Павло Ельянов стартував дуже вдало. У перших трьох турах він не втратив і пів-очка. У четвертому йому дістався неприємний суперник, а саме американець Олександр Лендерман, який вибив його в першому раунді Кубка світу. Чорними харків'янин дістав трохи гіршу позицію, але захищався досить чітко і зробив нічию.

У п'ятому раунді Павло грав білими з екс-чемпіоном світу Рустамом Касимджановим з Узбекистану. Уже з дебюту українець залізними лещатами прихопив суперника, і всі спроби Касимджанова вислизнути ні до чого не призвели.

Павло переміг і тепер лідирує разом із Карлсеном. Магнус пройшов у другому турі через дуже неприємну позицію проти американського гросмейстера Євгена Перельштейна (сина житомирського майстра спорту). Але Євген не витримав напруги і почав згортати боротьбу, та "уповзти з килима" йому таку і не вдалося. Єдині пів-очка Магнус втратив чорними проти Касимджанова.

Несподівано невдало стартувала китаянка Хоу Іфань - 3 очки. При тому, що їй у суперниці (як і на турнірі в Гібралтарі в січні) дають лише жінок. А в п'ятому турі вона взяла так званий "бай", тобто нічию без гри.    

Читайте також: Левон Аронян - володар Кубка світу з шахів

Українка Анна Ушеніна, попри те, що була заявлена в турнірі, участі в ньому не бере. А Інна Гапоненко має в своєму активі два очки.

Сьогодні, 28 вересня, відбудеться шостий тур, в якому зустрінуться Ельянов (білі) та Карлсен.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Павло Ельянов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-