Марлос наш

Марлос наш

Укрінформ
Що отримає збірна України від натуралізації бразильського півзахисника.

Ситуація з бразильським півзахисником «Шахтаря» Марлосом розгорталась дуже швидко. Від неофіційної інформації про його українське громадянство до виклику збірну та цитування гімну України минуло трохи більше тижня. Поки експерти  переварюють цю новину, вболівальники та журналісти влаштували дискусію про доцільність Марлоса в збірній та про натуралізацію футболістів взагалі.

Чесно кажучи, аргументи ворогів натуралізації непереконливі. Усі вони зводяться до тез, що Марлос – це продукт іншої футбольної системи, він нічого не розповість світу про Україну, і взагалі його бажання грати за «синьо-жовтих» - лише прагматичний крок у кар’єрі. А давайте не будемо так демонізувати гравця. Ситуація, насправді, така, що зиск отримують обидві сторони – футболіст і збірна. Вигода Марлоса зрозуміла – статус гравця національної збірної додає йому можливостей і збільшує його ціну.

Читайте також: Марлоса викликали у збірну України на матчі проти Косова і Хорватії

А що отримує збірна? Насамперед, майстерного півзахисника атакуючого плану та можливість поглибити склад. Про це вже встигли сказати Андрій Шевченко та Мирон Маркевич. «У нас не так вже й багато класних футболістів», - відверто заявив Маркевич. Рідна позиція Марлоса – правий атакуючий хавбек. На ній в збірній грає наш лідер Андрій Ярмоленко. Зважаючи на це, Шевченку доведеться щось вигадувати. Або пересувати самого Ярмоленка, або ж використовувати Марлоса не на звичному фланзі.

З кількох варіантів одночасного перебування на полі Марлоса і Ярмоленка аналітики виокремили, на їх думку, оптимальну модель. Марлос залишається справа, а Ярмоленко грає нападника. Це дійсно реальна схема, бо бразилець навряд чи відразу потягне роль центрального півзахисника у незнайомій команді та й рухливості йому бракує. А от для Андрія позиція форварда майже рідна. Він починав в «Динамо» як нападник, потім часто грав на вістрі атаки, і зараз грає в «Боруссії» фактично форварда.

Читайте також: Марлос: В збірній гратиму там, де скажуть

Інша справа, чи наважиться на подібні експерименти Шевченко під час відповідальних матчів відбору ЧС-2018 проти Косова і Хорватії. Скажімо, з Косово нас чекає непроста гра у позиційному нападі. Технічний і креативний Марлос точно б підсилив нашу атаку і на фланзі, і в центрі. Матч проти Хорватії буде куди важчим. Хоча і там Марлос міг би створити гідну опозицію зірковому півзахисту хорватів та стати посередником у центрі поля між Ярмоленком і Коноплянкою.

Є ще одна сторона, яка виграє від українського паспорта Марлоса. Це «Шахтар». Зважаючи на все ще існуючий ліміт на легіонерів в УПЛ (мінімум чотири українця на полі у складі однієї команди), «Шахтар» отримує гарний варіант для маневру зі своїми численним бразильцями та аргентинцями. Формально, їх тепер може бути одночасно на полі аж вісім. Марлос з українським паспортом, який перестав вважатися легіонером, плюс ще семеро представників Південної Америки. За таких обставин Паулу Фонсека зможе більше використовувати у стартовому складі бразильців Алана Патріка і Дентіньо, аргентинця Бланко Лещука та навіть молодого грузинського захисника Хочолаву.  

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-