Божевільний Армагеддон на шаховому Кубку світу

Божевільний Армагеддон на шаховому Кубку світу

Укрінформ
Півфінал Кубка світу з шахів у Тбілісі виявив двох учасників Претендентського турніру-2018. 

Ними стали китаєць Дінь Ліжень та Левон Аронян з Вірменії.

Треба сказати, що перемога представника Піднебесної над американцем Веслі Со стала великою несподіванкою. Адже у другій половині минулого року Веслі видав блискучу переможну серію у найсильніших турнірах світу. Нині його результати, щоправда, значно знизилися, та він все ще входить до когорти найсильніших.

Але за грою в їхньому двобої ініціатива була явно на боці Ліженя. Лише у першій класичній партії Со пройшов повз перспективне закінчення, яке давало йому певні шанси на перемогу. Але лише шанси, а не математично точний виграш.

У другій партії китайський гросмейстер одним ходом міг перемогти у  матч, однак зіграв інакше, і його суперник зміг врятуватися - друга нічия.

У першій швидкий партії Дінь чорними повністю притиснув суперника до канатів, тому буквально не було чим дихати. Як китаєць втратив перемогу, відомо лише йому одному. Друга швидка закінчилася миром зовсім без боротьби. Ліжень віддав білий колір, щоб прийти до тями.

Здавалося, психологічна перевага перейшла до американця, але вже у першій десятихвилинці хлопець з Піднебесної чорними переграв грізного суперника і заслужено переміг. У другій партії білими він відробив нічию з особливим цинізмом, не цураючись серії розмінів. З рахунком 3,5:2,5 переміг Дінь Ліжень.

А от двобій Ароняна з Вашьє-Лагравом був зустріччю справжніх важковаговиків. Гра проходила із змінним успіхом, і доля зустрічі вирішилася тільки на останніх секундах.

У двох основних партіях партнери продемонстрували взаємну схильність зіграти на тай-брейку. Дві нічиї не дуже схвилювали ані учасників, ані глядачів. А у першій швидкій партії  Максим просто розчавив Левона. Лишалося - не програти чорними. Проте зробити це французу не вдалося, він потрапив під розгром і поступився.

 Бліц проходив вже за переваги Ароняна.  В обох десятихвилинках він мав кращі шанси, але не зміг витиснути нічого, окрім двох нічиїх. Ще більшою була перевага Левона у першій п'ятихвилинці. Він мав білими нескладний форсований виграш у два ходи, але якимось дивом французу вдалося вислизнути - нічия.

У другій партії вірменський шахіст захопив ініціативу й чорними, але теж не реалізував перевагу. Вашьє-Лаграв знову продемонстрував відмінну майстерність у захисті важкої позиції - нічия. А це означало, що відбудеться перший на Кубку Армагеддон.

Нагадаю, що так шахісти називають вирішальну партію, де білі мають п'ять хвилин, а чорні - лише чотири. Причому три секунди додаються лише після 60-го ходу. Але чорним достатньо нічиєї, щоб потрапити в наступне коло.

Вашьє виграв жереб і обрав чорні фігури. Здавалося, що він зробив правильно. Чітко зрівняв гру у дебюті, перевів партію до чотиритурового закінчення, де білі мали лише примарні шанси на виграш. У бійців лишалися лічені секунди, коли Максим припустився вирішальної помилки. Закінчення "ферзь проти тури" вміють вигравати навіть шахісти третього розряду, а що вже казати про Ароняна...

Читайте також: Півфінали Кубка світу з шахів пройдуть без українців та двадцяти росіян

Отож, сьогодні, 22 вересня у Тбілісі буде останній вихідний, а вже наступного дня пройде фінальний двобій за Кубок. Він складатиметься з чотирьох класичних партій. Так хто ж переможе - Аронян чи Дін Ліжень?

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.    

Фото: Anastasia Karlovich/tbilisi2017.fide.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-