Півфінали Кубка світу з шахів пройдуть без українців та двадцяти росіян

Півфінали Кубка світу з шахів пройдуть без українців та двадцяти росіян

Укрінформ
От і закінчилася епопея українських шахістів на Кубку світу з шахів у Тбілісі. Останнім з наших, хто залишив ці змагання, був багаторічний лідер українських шахів Василь Іванчук. У чвертьфіналі він поступився Левону Ароняну з Вірменії з рахунком 0,5:1,5.

Одразу підкреслимо, що із суперником на цьому етапі Василю не пощастило. Але, з іншого боку, першу партію чорними львів'янин провів далеко не найкращим чином. Він виявився абсолютно не готовим до дебютної боротьби. 

В англійському початку білі одразу захопили ініціативу. Іванчук пішов на гострий варіант, але витратив дуже багато часу і зрештою опинився у вельми складній ситуації. Кілька помилок призвели його до ранньої капітуляції - вже на 24-у ході.

У другій партії Василь здійснив насправді героїчну спробу відігратися. Та знову львів'янину став на заваді дебют. Він теж обрав англійський початок, ту саму систему, що й Аронян у першій зустрічі. Але Левон у підсумку продемонстрував, як слід грати чорними у цій системі.

І хоча білим не вдалося дістати перевагу, проте Іванчук кожним ходом створював проблеми своєму грізному супернику. Навіть у глибокому ендшпілі невеличка перевага була на боці Василя, тим більше, що у Левона залишилося менше хвилини до кінця партії. Але вірменський гросмейстер відмінно захищався і таки здобув бажану нічию.

Ніколи ще українські шахісти не закінчували Кубок світу раніше півфіналу. Сподіватимемося, що це був лише прикрий епізод…   

Двобої Веслі Со (США) з росіянином Володимиром Федосеєвим та Дін Ліженя  з Китаю проти угорця Ріхарда Раппорта проходили за однаковим сценарієм - швидкі нічиї у перших зустрічах, де аутсайдери грали білими. І досить легкі перемоги фаворитів - у других. Отож Со і Дінь Ліжень перемогли з однаковим рахунком - 1,5:0,5. Тепер вони зустрінуться між собою у півфіналі.

Єдиний матч, доля якого вирішилася на тай-брейку, став двобій француза Максима Вашьє-Лаграва з росіянином Петром Свідлером. Якщо в основних партіях перевага була на боці Петра, то у швидких ініціативу захопив уже Максим. Це при тому, що дебюти (італійська партія та англійський початок) вони розігрували однакові. 

Проте, француз виявився краще підготовленим до перебоїв і обидва рази з дебюту вийшов із кращими позиціями. Він переміг чорними і в матчі - 2,5:1,5. Так з Кубка вилетів останній росіянин, яких у Тбілісі було аж двадцять…

Читайте також: На шаховому Кубку світу у Тбілісі триває переможна хода Іванчука

Переможці півфіналів здобудуть право грати в турнірі претендентів наступного року, який пройде у Берліні. Отож, на нас чекають протистояння Ароняна і Вашьє-Лаграва та Со - з Дін Ліженєм.

У понеділок, 18 версня, на Кубку перший вихідний, а завтра суперники знову сядуть за шахівниці.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-