На шаховому Кубку світу у Тбілісі триває переможна хода Іванчука

На шаховому Кубку світу у Тбілісі триває переможна хода Іванчука

Укрінформ
І в четвертому раунді Кубка світу з шахів, що триває у Тбілісі, багаторічний лідер українських шахів Василь Іванчук продемонстрував відмінну гру.

Його суперником був один із найкращих шахістів світу Аніш Гірі (Голландія). У стартовій партії Іванчук грав білими. Уперше на цьому змаганні він обрав хід королівським пішаком. Натомість Аніш застосував російську партію - дуже надійний дебют. 

Не можна сказати, що голландець потім пожалкував про це. Партія проходила із змінним успіхом. Але ближче до 30-го ходу українець, незважаючи на численні розміни, перехопив ініціативу. Та на 31-у - припустився помилки, яка могла допомогти чорним зробити нічию. 

Проте обидва суперники були вже в цейтноті, й Гірі помилився. Партія перейшла у турове закінчення, де у Іванчука були два зв'язані прохідні пішаки. Вони й вирішили долю партії. Аніш склав зброю.

Усіх хвилювало питання, чи зможе львів'янин устояти чорними? Проте він обрав староіндійський захист, дебют, в якому чорні грають не на захист, а на контргру. Партія перейшла в ендшпіль, де українець дуже швидко переграв суперника.

Василь міг забрати пішака, а потім, за його висловом, "просто пхати свої". Але, оскільки нашого шахіста цілком влаштовувала нічия, він, як кажуть, з барського плеча,  подарував супернику пів-очка. Остаточний рахунок - 1,5:0,5 на користь Іванчука.

Доля двох матчів вирішилася в закінченні "тура проти слона" (та по одному пішаку). І в обох двобоях постраждали росіяни. Даніїл Дубов  (в основній партії) не устояв проти Левона Ароняна.  А Олександр Грищук (у другій додатковій зустрічі) не зміг перемогти й відігратися в матчі проти Максима Вашьє-Лаграва (Франція). Тому їхні суперники потрапили до чвертьфіналу.

На жаль, на цій стадії Василю Іванчуку дістався чи не найважчий  з усіх суперників, що лишилися, а саме Аронян. Дехто охрестив цей матч достроковим фіналом. Проте, з усього видно, що Василь набрав хід, а тому важко прогнозувати підсумок двобою.

Читайте також: Подвиг Іванчука та скандал із шортами на шаховому Кубку світу у Тбілісі

У інших поєдинках зустрінуться:  Вашьє- Лаграв - Петро Свідлер (Росія), Веслі Со (США) - Володимир Федосеєв (Росія) та Дін Ліжень (Китай) - Ріхард Раппорт (Угорщина).

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.      

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-