Подвійний успіх українців на Кубку світу з шахів у Тбілісі

Подвійний успіх українців на Кубку світу з шахів у Тбілісі

Укрінформ
Українські гросмейстери Василь Іванчук та Юрій Кузубов пройшли до третього кола Кубка світу з шахів, що триває у Тбілісі.

Перемога Кузубова над одним із найкращих шахістів світу азербайджанцем Шахріяром Мамедьяровим стала однією з найгучніших сенсацій другого раунду. У першій партії Юрій чорними дістав трохи гіршу позицію, але досить упевнено зрівняв гру - нічия.

У другій партії вже українець, який грав білими, здобув певну перевагу. В ендшпілі він мав двох слонів проти коня та слона суперника і на 55-у ході міг дістати великі шанси на перемогу. Та розгубився і дістав гіршу позицію. Але сила двох слонів у тому, що одного з них можна вдало розміняти. Юрій віддав слона за коня, і на шахівниці виникло закінчення з різноколірними слонами. А вони є передвісниками нічиєї. І насправді, Кузубов, який був без пішака, побудував фортецю. Гра продовжувалася до 130-го ходу, але мирного результату Мамедьярову уникнути не вдалося.

У першій тридцятихвилинці наш шахіст пройшов через програшну позицію чорними. Але Мамедьяров помилився, і чорні перехопили ініціативу. Юрій довів партію до перемоги.

Друга партія тай-брейку виявилася дуже нервовою. Суперники по черзі помилялися, і нарешті позиція врівноважилася. Нормальним підсумком була б - нічия. Та Шахріяра вона не влаштовувала, і він зробив спробу зіграти на виграш, але це призвело його лише до поразки. 3:1 - чудова перемога українця.

Василь Іванчук діяв проти молодого поляка Анжея Дуди дуже обережно, не цураючись швидких нічиїх. Отож, дві основні партії, дві додаткові тридцятихвилинки та перша десятихвилинка закінчилися миром. Але друге рандеву при скороченому контролі пройшло за переконливої переваги Василя. Він оригінально розіграв дебют, захопив ініціативу, виграв якість й упевнено довів партію до перемоги.  Матч закінчився з рахунком 2,5:1,5 на користь львів'янина. 

А от третій українець - Мартин Кравців - поступився найкращому гравцю Піднебесної Дін Ліженю. Львів'янин  також зіграв основні партії унічию, але поступився чорними у першій же партії перебою, хоча після дебюту мав усі підстави розраховувати над кращий результат. Друга партію принесла лише нічию. Рахунок 2,5:1,5 на користь китайця. 

Серед сенсацій другого туру відзначимо виліт досвідченого індійця Віші Ананда (від канадця Антона Ковальова), росіянина Сергія Карякіна (від співвітчизника Даніїла Дубова). Несподіваними також стали програші Бориса Гельфанда, який поступився китайцю Ван Хао, француза Етьєна Бакро, якого вибив Бу Сянчжі з Піднебесної, Теймура Раджабова (Азербайджан), який склав зброю перед росіянином Владиславом Артемьєвим, а також поляка Радослав Войташека, якого обіграв досвідчений Олександр Онищук. Олександр родом з України, але потім переїхав до США.

Читайте також: Іванчук демонструє високий клас на Кубку світу із шахів у Тбілісі

Далі пройшли фаворити: чемпіон світу норвежець  Магнус Карлсен, Фабіано Каруана, Веслі Со, Хікару Накамура (усі - США), Левон Аронян з Вірменії,  француз Максим Вашьє-Лаграв та росіяни Володимир Крамник і Олександр Грищук. До речі, Карлсен є єдиним учасником, який ще не втратив навіть пів-очка.  

У третьому раунді Іванчук зустрічається із Крамником, а Кузубов - з Ван Хао.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-