Іванчук демонструє високий клас на Кубку світу із шахів у Тбілісі

Іванчук демонструє високий клас на Кубку світу із шахів у Тбілісі

Укрінформ
Українські шахісти втратили рівно половину після першого кола Кубка світу, який розпочався в Тбілісі. Троє з шести наших гросмейстерів відправилися додому.

Інакше, ніж шаховою трагедією не назвеш те, що сталося з Павлом Ельяновим. У захисті Німцовича проти американця Олександра Лендермана він білими обрав варіант, в якому партія одразу після дебюту перейшла до закінчення. Невелика перевага була на боці Павла. Поступово він нарощував її й вміло скористався з похибок суперника.

Українець виграв два пішаки, і гра перейшла до технічної стадії. Здавалося, нічого не завадить йому довести партію до перемоги. Та сталося диво. Харків'янин припустився страшної помилки, проґавив фігуру і невдовзі змушений був зупинити годинника.

Залишалася ще надія відігратися чорними у другій партії. Та, мабуть, Павло перебував у поганому психологічному стані. Хоча йому вдалося нав'язати супернику боротьбу, проте діяв Ельянов не найкращим чином, програвши вдруге. 0:2 - і головна надія українських шахістів припиняє боротьбу.

Руслану Пономарьову протистояв індійський шахіст Сетураман. Першу зустріч білими екс-чемпіон світу досить швидко закінчив унічию. А в другій - поступився. І це при тому, що його суперник, образно кажучи, пробивав повз ворота із кількох метрів. Та Руслан кілька разів не скористався з нагоди врятувати партію. Рахунок 1,5:0,5 на користь індійця.

Досить драматичним був матч Олександра Арещенка проти росіянина Антона Демченка. Наш шахіст потрапив у кепську ситуацію білими у першій партії, та його суперник догрався до програшу. У другій партії Олександр слушно пожертвував фігуру, згодом дістав перевагу, та втратив не лише її, а й таку потрібну нічию.

У перебої Демченко здобув перемогу білими, але Арещенко відігрався. Але вдруге цей номер не пройшов. Після програшу чорними наш земляк здобув вирішальну перевагу, та припустився фатальної помилки і програв. Він поступився в матчі з рахунком 2:4.

Та годі вже про сумне. Мартин Кравців переграв у першій зустрічі Ігоря Коваленка з Латвії. А потім твердою рукою довів другу партію до нічиєї, хоча мав шанси і на виграш. Мартин переміг - 1,5:0,5. З таким самим рахунком взяв гору і Юрій Кузубов, який урятував білими партію проти білоруса Сергія Жигалка у вельми важкій ситуації. У другій зустрічі Юрій чорними переграв суперника у туровому закінчені.

І нарешті порадував ветеран українських шахів та їхній багаторічний лідер Василь Іванчук. Хоча у перших двох двобоях він не зміг переграти казаха Муртаза Кажгалеєва, на тай-брейку Василь був на висоті. Він переміг двічі. Отож, 3:1 на його користь.

Треба сказати, що за винятком Ельянова та Пономарьова фаворити пройшли у друге коло, однак деяким з них довелося відіграватися і брати участь у пребоях...

Читайте також: Шестеро українців претендують на шаховий Кубок світу

Отож, у другому раунді Іванчук зустрічається з поляком Анджеєм Дудою. І це буде непростий двобій. А що вже казати про Кравціва, який протистоятиме китайцю Дін Ліженю та Кузубова, котрий змагатиметься з Шахріяром Мамедьяровим з Азербайджану.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-