Двобій Каспарова з молоддю. Хто переможе?

Двобій Каспарова з молоддю. Хто переможе?

Укрінформ
У неділю, 13 серпня, розпочнеться четвертий етап Гран-Чес-Туру. Він проходитиме в американському Сент-Луїсі. Цього разу шахісти зіграють у швидкі шахи та бліц. Та ці змагання викликають чи не більшу цікавість уболівальників усього світу, ніж гра у класичні шахи.

А річ у тім, що родзинка етапу може переважити усі інші шахові події. Уперше після 12-річної перерви на старт офіційних змагань вийде 13-й чемпіон світу 54-річний Гаррі Каспаров.

Головне питання: чи зможе він після такого антракту, в такому віці скласти конкуренцію більш молодим і більш тренованим суперникам? На перший погляд, у це важко повірити. 

Але згадаємо видатних шахістів минулого. Василь Смислов у 63 роки став фіналістом матчу претендентів. Тоді йому протистояв зовсім ще юний… Гаррі Каспаров. Перемогла молодість. Шаховим довголіттям відрізнялися Еммануїл Ласкер, Віктор Корчной, певною мірою Михайло Ботвинник.

Мінуси Каспарова в цій ситуації ми вже окреслили. А плюси? Перш  за все, його природне обдарування. Друге, за 12 років неучасті в турнірах Гаррі зберіг дуже багато  нервової енергії. По-третє, за словами гросмейстера Сергія Макаричева, знаючи підхід чемпіона до шахів, навряд чи він стартує просто, щоб пограти. В ньому надто сильно сидить психологія переможця, а крім того, йому вельми важливо не зіпсувати провалом свою шахову легенду.

Отож, будемо виходити з того, що Каспаров вийде на старт у всеозброєнні, готовий теоретично і психологічно. Але й для його молодих опонентів можливість зіграти із легендарним чемпіоном є неабияким стимулом.

Турнір включає в себе два етапи. Швидкі шахи (контроль часу: 25 хвилин плюс 30 секунд за кожний зроблений хід) пройдуть у девять турів за три дні. А бліц (5 хвилин плюс три секунди за хід) відбудеться у два кола (18 турів). У рапіді за перемогу нараховується 2 очки, за нічию - одне. У бліці - за перемогу - одне, нічию - пів-очка. Загальний призовий фонд - 150 тисяч доларів. 

Читайте також: На змаганнях Гран-Чес-Туру у США сталося багато несподіванок

Склад учасників: Каспаров (Росія), Левон Аронян (Вірменія), Фабіано Каруана (США), Хікару Накамура (США), Віші Ананд (Індія), Сергій Карякін (Росія), Ян Непомнящий (Росія), Леньєр Домінгес (Куба), Давид Навара (Чехія) та Ле Куанг Льєм (Вьєтнам). 

Початок ігор о 21.00 за Києвом.

Отож, вже скоро ми станемо свідками боротьби шахістів трьох поколінь.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-