На змаганнях Гран-Чес-Туру у США сталося багато несподіванок

На змаганнях Гран-Чес-Туру у США сталося багато несподіванок

Укрінформ
Щойно закінчився третий етап шахового Гран-Чес-Туру, в якому взяли участь найсильніші шахісти світу. Змагання пройшли в американському Сент-Луїсі і мали назву Кубок Сінкфілда. 

На відміну від багатьох етапів цього разу боротьба була дуже цікавою у спортивному і творчому плані. Навіть статистичні показники - 15 перемог у 45-ти зіграних партіях свідчать про високе напруження.

Крім того, варто відзначити велику кількість сюрпризів. Несподіванка перша - одноосібним переможцем став француз Максим Вашьє-Лаграв - 6 очок з 9-ти. 

Найголовнішою партією турніру була зустріч четвертого туру між чемпіоном світу норвежцем Магнусом Карлсеном (білі) та Максимом.  На той момент гросмейстери очолювали таблицю, і Магнус дуже хотів перемогти. Партія проходила у надзвичайно гострій боротьбі. При цьому надзвичайно високою була ціна кожного ходу. Суперники припускалися помилок, але на одну похибку француза чемпіон відповів одразу двома. І вони стали фатальними. Вашьє-Лаграв переміг і став одноосібним лідером. 

Цікавою стала його зустріч сьомого раунду із росіянином Сергієм Карякіним (чорні). Суперники розіграли партію за своїми домашніми аналізами аж до 38-го ходу. Невдовзі погодилися на нічию. Невже це - шахи майбутнього? Тоді на мудру гру чекають сумні часи…

Серія нічиїх Максима дозволила наздогнати його Левону Ароняну з Вірменії та Віші Ананду (Індія). Перед останнім туром вони лідирували утрьох, а на пів-очка позаду були Карлсен та Карякін. Отож, половина учасників могли претендувати на перемогу у турнірі.

Доля лідерів в останньому турі склалося по-різному. Аронян програв Карлсену, який вів партію із натхненням і дуже агресивно. Ананд чорними зіграв унічию з американцем Веслі Со. І лише Максим упевнено взяв гору над Яном Непомнящим. Після закінчення турніру він вийшов на друге місце у поточному рейтингу.

Друге-третє місця розподілили Ананд та Карлсен. Звичайно, для Ананда це безумовний успіх, а для фахівців та глядачів - великий сюрприз. Як підкреслив Гаррі Каспаров, гросмейстер з Індії вже близько тридцяти років перебуває в еліті сучасних шахів. Змінюються суперники, але Віші, як і раніше, знаходиться серед найкращих.

Третя відносна несподіванка - не дуже вдалий результат Карлсена. Уже не вперше він не може виграти турнір. Одним із головних складових перемоги була його психологічна перевага над іншими гросмейстерами. Ще нещодавно, Корчной писав, що молодий чемпіон гіпнотизує суперників, і вони самі програють нічийні позиції. Відносні невдачі чемпіона можуть призвести до того, що його перестануть боятися…   

Серед несподіванок із знаком мінус можна назвати провал американців. Результати Фабіано Каруани, Хікару Накамури, а особливо Со давно вже не були такими поганими. Як наслідок, може статися, що до турніру претендентів за рейтингом потрапить росіянин Володимир Крамник замість Со.

Читайте також: Каспаров повертається у великі шахи

Отож, остаточні підсумки: 1. Вашьє-Лаграв - 6 очок з 9-ти, 2-3. Ананд та Карлсен - по 5,5, 4-5. Аронян та Карякін - по 5, 6. Петро Свідлер (Росія) - 4,5, 7. Каруана - 4, 8. Накамура - 3,5, 9-10. Со та Ян Непомнящий (Росія) - по 3 очки.     

А вже завтра на нас чекає видатна подія - уперше за 12 років в офіційних змаганнях на старт вийде Гаррі Каспаров.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-