Каспаров повертається у великі шахи

Каспаров повертається у великі шахи

Укрінформ
Традиційний шаховий Кубок Сінкфілда буде водночас третім етапом Гран-чес тура. Він пройде в американському місті Сент-Луїсі. Це буде перший етап туру, який зіграють у класичні шахи. 10 гросмейстерів змагатимуться за коловою системою. Загальний призовий фонд - 300 тис дол, переможець одержує 75 тисяч.

У турнірі гратимуть: чемпіон світу Магнус Карлсен (Норвегія, 2822), Веслі Со (США, 2810), Фабіано Каруана (США, 2807), Левон Аронян (Вірменія, 2799), Хікару Накамура (2792), Максим Вашьє-Лаграв (Франція, 2789), Віші Ананд (Індія, 2783), Сергій Карякін (Росія, 2773), Петро Свідлер (Росія, 2751), Ян Непомнящий (Росія, 2751).

Контроль часу: 1 година 40 хвилин та 1 година до кінця партії з додаванням 30 секунд на хід, починаючи з першого. Початок гри о 9-ій годині вечора за київським часом.

Забігаючи наперед, зазначу, що четвертий етап туру відбудеться саме у швидкі шахи та бліц. Він викличе неймовірний інтерес у любителів шахів усього світу. І це не дивно, адже до Великої гри повертається сам Гаррі Каспаров. Ці змагання почнуться слідом за Кубком Сінкфілда. Призовий фонд складатиме тут 150 тисяч долларів. Але докладніше про четвертий етап ми розкажемо згодом.

А поки що повернемося до класичних шахів. Як і завжди, в турнірах, де грає Карлсен, він є першим і незаперечним фаворитом. Але є кілька деталей, які не роблять його тріумф таким уже стовідсотково передбаченим. По-перше, його рейтинг упав майже на 40 пунктів, і тепер він випереджає другого (Со) лише на 12 балів. 

До того ж, в останньому класичному турнірі, чемпіон поступився Ароняну, отож він здатен не лише бути на вершині. А з іншого боку, Магнус, мабуть, збагнув, щоб перемагати, треба грати з повною віддачею сил. І він так і зробить.

Кого можна вважати головними конкурентами норвежця? Як на мене, це, в першу чергу, Со, Аронян та Накамура. Щоправда, цього разу в успіх Левона я вірю трохи менше. І лише тому, що він забагато грав за останній час.

Читайте також: До п’ятьох учасників шахового Кубка світу приєднався українець Пономарьов

Каруана, який за рейтингом, мав би бути серед фаворитів, дещо знизив  результати. У грі Фабіо зникла енергія, яка була притаманна йому ще кілька років тому. Серед тріо росіян найбільше шансів має, як на мене, Непомнящий. Але ж не на перемогу в турнірі. Нещодавній претендент Карякін? Не думаю, що він здатний втрутитися у боротьбу за високі місця. Надто багато приділяє він увагу світському життю.

Утім, вже сьогодні,  2 серпня, гросмейстери сядуть за шахівниці, й ми дізнаємося, як воно буде насправді.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-