На шаховому фестивалі в Білі зіграють 10 яскравих гросмейстерів

На шаховому фестивалі в Білі зіграють 10 яскравих гросмейстерів

Укрінформ
У понеділок, 24 липня, в Білі (Швейцарія) стартує ювілейний, 50-й шаховий фестиваль. У головному турнірі зіграють 10 гравців за коловою системою. 

Склад учасників: Давід Навара (Чехія, 2737), Пентала Харікрішна (Індія, 2737), Етьєн Бакро (Франция, 2715), Руслан Пономарьов (Україна, 2699), Петер Леко (Угорщина, 2678), Олександр Морозевич (Росія, 2675), Хоу Іфань (Китай, 2666), Рафаель Ваганян (Вірменія, 2562). Ніко Георгіадіс (Швейцарія, 2496), Ноель Штудер (Швейцарія, 2493).

Контроль часу: 100 хвилин на 40 ходів, потім 50 хвилин на 20 та 15 хвилин до кінця партії з додаванням 30 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого.

Звичайно, склад набагато слабкіший за звичайні нині супертурніри. Проте, за іменами тут беруть участь дуже яскраві шахісти, хоча їхні досягнення лишилися в минулому. 66-річний Ваганян у 80-і роки двадцятого століття входив до еліти шахістів світу. Леко брав участь у матчі за звання чемпіона світу 2004 року. Морзевич, якому минулого тижня виповнилося 40 років, у липні 2008 був шахістом номер два на планеті. Бакро вважався одним із найсильніших юнаків світу у дев'яності роки, поруч із своїми однолітками Пономарьовим та Олександром Грищуком. Та й в дорослих шахах він не пас задніх.

Вельми частим гостем чоловічих турнірів є Хоу Іфань, але усі її спроби наблизитися у рейтингу до позначки 2700 поки що марні. Про успіхи Юдіт Полгар їй поки що лишається тільки мріяти. Звичайно, претендентами на перемогу стануть рейтинг-фаворити Навара та Харікрішна. Симпатичний та завжди привітний чех Навара відзначається нестандартною грою та цікавими ідеями за шахівницею.

Читайте також: 3 етап шахового Гран-прі окреслив коло кандидатів до турніру претендентів

І нарешті - Пономарьов, колишній чемпіон світу. Починаючи з травня, він зіграв у трьох турнірах - і в усіх невдало. Це був особистий чемпіонат Європи, командний чемпіонат світу та турнір гросмейстерів у Піднебесній. На цих змаганнях Руслан розгубив багато пунктів рейтингу і ніяк не міг налагодити якісну гру. Впадало в око, що киянин, який з дебюту діставав гарні позиції, потім (у напружених ситуаціях) діяв не дуже впевнено. Сподіваємося, що у Білі Руслан нарешті знайде свою гру і перерве прикру серію невдач. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-