3 етап шахового Гран-прі окреслив коло кандидатів до турніру претендентів

3 етап шахового Гран-прі окреслив коло кандидатів до турніру претендентів

Укрінформ
Третій етап Гран-прі ФІДЕ пройшов у Женеві. За його підсумками окреслилося коло кандидатів на участь у турнірі претендентів. Їх лишилося п'ятеро з двадцяти чотирьох учасників. 

Найкращі шанси потрапити до двійки переможців за сумою чотирьох етапів має Шахріяр Мамедьяров з Азербайджану. На його рахунку 340 балів. Друге місце посідає росіянин Олександр Грищук - 336,4. Але ці шахісти закінчили свої виступи.

Наздогнати або навіть випередити їх можуть ще троє. Це -  азербайджанець Теймур Раджабов - 241,4 пункта. Китаєць Дін Ліжень набрав 240, а Вашьє-Лаграв (Франція) має на рахунку - 211,4 бала. Нагадаємо, за перше місце на етапі гросмейстер отримує 170 пунктів, другий призер - 140.

А от підсумки самого турніру в Женеві. Переміг Раджабов - 6 очок з 9-ти, Грищук та його земляк Ян Непомнящий - по 5,5, Мамедьяров, Аніш Гірі (Голландія), Петро Свідлер та Олександр Рязанцев (Росія), Пентала Харікрішна (Індія), Майкл Адамс (Англія) та Лі Чао (Китай) - по 5, Левон Аронян (Вірменія), Павло Ельянов (Україна), Борис Гельфанд (Ізраїль), Дмитро Яковенко (Росія) - по 4,5 очка.

На виступі харків'янина Ельянова позначилася необхідність будь що потрапляти до числа переможців. Ця надмірна напруга призвела його до поразок у надважливих партіях проти Раджабова та Грищука. Та якщо після програшу Раджабову Павло відразу взяв реванш, обігравши Непомнящего, то поразка білими Грищуку виявилася фатальною. Ельянов потім ще поступився Лі Чао. Власне, після цього стало зрозуміло, що шанси на вихід до турніру претендентів через серію Гран-прі втрачені остаточно.

Читайте також: Ельянов спробує зачепитися за шаховий турнір претендентів

Утім, треба сказати, що п'ятдесят відсотків не такий вже поганий результат. Ще маємо відзначити бойовитість Павла - у нього шість результативних зустрічей, більше, ніж у інших учасників. Що ж, у Ельянова є ще надія пробитися до турніру претендентів через Кубок світу. І це не таке вже нереальне завдання, адже українець досить успішно виступив під час останніх двох розіграшів… 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-