Ельянов спробує зачепитися за шаховий турнір претендентів

Ельянов спробує зачепитися за шаховий турнір претендентів

Укрінформ
Сьогодні, 6 липня, у Женеві стартує третій етап Гран-прі ФІДЕ. Це - серія з чотирьох шахових турнірів, яка є частиною кваліфікаційного відбору до матчу за світову корону. Два переможці серії здобудуть місця у турнірі претендентів 2018 року. 

Кожен із чотирьох турнірів проходить у 9 турів за швейцарською системою, в кожному зіграють по 18 гросмейстерів. Усього в Grand Prix беруть участь 24 шахісти, які змагаються у трьох етапах кожний.   

Очки в Grand Prix нараховуються згідно зайнятих місць у кожному змаганні. Загальний призовий фонд складає €130,000 для окремого турніру або 520 тисяч для усіх змагань.

Після двох етапів лідирує азербайджанець Шахріяр Мамедьяров - 280 очок. На другому місці китаєць Дін Ліжень - 240. Третє місце ділять француз Максим Вашьє-Лаграв та росіянин Олександр Грищук - по 211,4 пункта. У харків'янина Павла Ельянова - 75 очок. Отож, для того, аби пробитися у двійку переможців Павлу потрібно двічі потрапити до трійки призерів, причому один раз виграти турнір. Звичайно, це приблизні підрахунки, бо все залежить не тільки від Ельянова.

Склад учасників у Женеві: Левон Аронян (Вірменія, 2809),  Мамедьяров (2800), Аніш Гірі (Голландія, 2775 ), Грищук (2761), Петро Свідлер (Росія, 2742),  Ян Непомнящий (Росія, 2742), Ельянов (Україна, 2736), Пентала Харікрішна (Індія, 2737), Майкл Адамс (Англія, 2736), Лі Чао (Китай, 2735), Борис Гельфанд (Ізраїль, 2728), Теймур Раджабов (Азербайджан, 2724), Ернесто Інаркієв (Росія, 2707), Дмитро Яковенко (Росія, 2703.),  Ріхард Раппорт (Угорщина, 2694), Хоу Іфань (Китай, 2666), Олександр Рязанцев (Росія, 2654), Салех Салем (ОАЕ, 2638).

Явним фаворитом вважається Аронян, який нинішнього року демонструє відмінну форму. Він виграв два представницькі  турніри: "Гренке Класік" та у Ставангері, де випередив чемпіона світу Магнуса Карлсена та ще 8 найсильніших гравців світу. Аронян знову повернувся до числа "восьмисотників", тобто гравців, рейтинг яких перевищує 2800.

Проте, треба сказати, що нині вірменський шахіст грає нон-стоп (останні два турніри були у "швидкі шахи", де він провів 54 партії). Чи зможе Левон зберегти добру форму - це велике питання.

Також чудово грає останнім часом Мамедьяров. До того ж він є лідером серії у загальному заліку. Тому будь-який результат, окрім явного провалу, може забезпечити йому участь у турнірі претендентів.

Читайте також: На Гранд Чесс Тур Василь Іванчук схаменувся запізно

Проте, ми покладаємо надії на Ельянова, який неодноразово вигравав сильні турніри. Зичимо йому успішного старту та перемоги у Женеві!

Останній етап Гран-прі відбудеться 16-25 листопада в іспанському місті Пальма-де-Майорка. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-