На Гранд Чесс Тур Василь Іванчук схаменувся запізно

На Гранд Чесс Тур Василь Іванчук схаменувся запізно

Укрінформ
Нинішнього року Гранд Чесс Тур проходить за дещо незвичним форматом. Почалася серія турнірів із двох змагань у швидкі шахи та бліц. У Парижі перше-друге місця по сумі двох турнірів розділили чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та француз Максим Вашьє-Лаграв. На тай-брейку кращим виявився Магнус - 1,5:0,5.

У бельгійському Левені до складу учасників включили українця Василя Іванчука. Етап теж складався із двох турнірів - швидкі шахи (25 хвилин плюс 5 секунд, за кожний зроблений хід, починаючи з першого). 10 учасників грають кожний з кожним. За перемогу нараховується 2 очки, нічию - одне.

У бліці гросмейстери грали у два кола. Контроль часу - 5 хвилин плюс 3 секунди за  кожний зроблений хід, починаючи з першого. Нарахування балів - звичайне - очко та пів-очка.

У рапіді першим став Веслі Со (США) - 14 очок з 18-ти, другим був Вашьє-Лаграв - 12 і лише третім - Карлсен - 10  пунктів. На жаль, Іванчук став лише передостаннім - 7 балів.

Але у бліці Магнус був неперевершеним - 14,5 очка з 18-ти. І це - проти найсильніших гросмейстерів світу! Слушно зауважив Гаррі Каспаров: "Складається враження, що усі учасники грали у бліц, а Карлсен - грав у шахи".

Друге і третє місця у бліці розподілили Вашьє-Лаграв та Аніш Гірі (Голландія) - по 10 очок. Іванчук почав украй невдало - з чотирьох поразок і перший день закінчив на дев'ятому місці з десяти.

Але наступного дня Василя просто було не впізнати. Він почав громити суперників одного за одним. Почав з росіянина Яна Непомнящего та Левона Ароняна з Вірменії. Лише проти Карлсена, що грав бліц у бісову силу, львів'янин зазнав поразки. Але на фініші знову пішли перемоги - над Анандом, Вашьє-Лагравом та Баадуром Джобавой (Грузія). Словом, Василь укотре довів, що коли він у доброму гуморі, може перемогти будь-кого.

Читайте також: Українські шахістки на чемпіонаті світу дивом залишилися без медалей

Загальний підсумок Левена: Карлсен - 25,5 очка, Со - 22,5, Вашьє-Лаграв - 22. Іванчук попри успіх останнього дня так і лишився дев'ятим - 15,5 очка.

У Гранд Чесс Турі лишилося два етапи - у Сент-Луїсі та Лондоні. Там вже буде гра у класичні шахи. Проте не буде Василя Іванчука.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.   

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-