Українські шахістки на чемпіонаті світу дивом залишилися без медалей

Українські шахістки на чемпіонаті світу дивом залишилися без медалей

Укрінформ
Такого  сумного перебігу подій на фініші командного чемпіонату світу в Ханти-Мансійську важко було передбачити. У сьомому турі, щоправда, українки заплановано обіграли Єгипет - 2,5:1,5. Причому забійницями стали Юлія Осьмак та Наталія Букса.

Але у вирішальних матчах наші дівчата схибили. У зустрічі проти грузинок партія лідерів Анни Ушеніної та Ніно Дзагнідзе закінчилася унічию. А в трьох інших трапилися пригоди. Юлія Осьмак вела нелегку оборону проти Ніно Баціашвілі. Коли шанси чорних на нічию були досить вагомими (треба було підтягнути короля до центру), Юля припустилася прикрої помилки. 

Інна Гапоненко всю партію мала білими перевагу проти Бели Хотенішвілі, та позиція стала надто закритою, і прориватися вже не було де. Нічия. 

Із змінним успіхом приходила зустріч Лели Джавахішвілі та Наталії Жукової. Наприкінці партії виник ендшпіль з обмеженим матеріалом. Можливо, на 50-у ході українка могла поставити певні проблеми перед суперницею, якби просунула свого пішака. Проте вона зіграла інакше, і суперниці розійшлися миром - 2,5:1,5 на користь збірної Грузії.

Перед останнім раундом українки ще зберігали теоретичні шанси на перше місце, але вони були абсолютно нереальні. Адже, треба було обігрувати росіянок із рахунком - 4:0. Дехто передрікав, що суперниці розпишуть нічию, проте росіянкам, ризик яких був практично зведений до нуля, це було ні до чого.

На жаль, наші дівчата програли з рахунком 1:3.  Поступилися Гапоненко та Букса. Найцікавішою і найпринциповішою була партія Жукової з Катериною Лагно. Вона проходила у складній боротьбі, певного моменту Наталія мала хороші шанси на перемогу, та зрештою зустріч закінчилася внічию.

Отже, нашу команду обійшли китаянки, наздогнали грузинки та збірна Індії. Українки розподілили місця з третього по п'яте, але, за додатковими показниками "бронза" дісталася команді Грузії.

Остаточні підсумки лідерів: Росія - 16 очок з 18-ти, Китай - 13, Грузія, Індія та Україна - по 12. А от індивідуальні показники наших дівчат: Ушеніна - 4 очки з 8-ми , Жукова - 3,5 з 8-ми, Гапоненко - 4,5 із 7-ми, Осьмак - 4 із 7-ми, Букса - 3,5 із 6-ти.

У цілому виступ нашої збірної (попри фіаско на фініші) можна вважати успішним, адже вихованки Михайла Бродського сім турів були в лідерах,  до останнього моменту, хоча й суто теоретично,  претендували на "золото".

У чоловіків упевнену перемогу здобули китайці. У сьомому турі вони переграли росіян, обійшли їх, а на фініші не дали жодного шансу конкурентам. У них 16 очок з 18-ти, жодної індивідуальної поразки. А Лі Чао набрав 7 очок з 9-ти на четвертій шахівниці. У росіян - 15 пунктів, а "бронза" - у поляків - 12.

Українська команда виграла два останні матчі. Але це принесло їй лише шосте місце - 8 очок. А от індивідуальні результати: Руслан Пономарьов та Антон Коробов - по 2,5 очка із 7-ми, Олександр Арещенко - 3 із 7-ми, Олександр Мойсеєнко - 5,5 з 8-ми, Мартин Кравців - 4 із 7-ми. Діяли наші гросмейстери під орудою Олександра Сулипи.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-