Українські шахістки виявляють характер на командному чемпіонаті світу

Українські шахістки виявляють характер на командному чемпіонаті світу

Укрінформ
На командному чемпіонаті світу з шахів, що триває в Ханти-Мансійську, жіноча збірна України продовжує боротьбу за перше місце. Нагадаємо, що за рейтингом наші дівчата - лише шості… Отож, висновки робіть самі.

Три тури, з четвертого по шостий, українська збірна мала три серйозні іспити. Спочатку в матчі проти збірної В'єтнаму справи пішли не найкращим чином. Наталія Букса проґавила пішака, а на інших шахівницях ситуація була не зовсім зрозумілою. Але зрештою Анна Ушеніна перемогла білими, Наталія Жукова (білими) та Юлія Осьмак (чорними) зіграли унічию. А от Наталія змогла навіть здобути перемогу на характері. Отож, 3:1 - на користь українок.

Наступного дня наші зіграли унічию із срібними призерами Олімпіади - збірною Польщі (2:2). І знову перемогу білими здобула Букса. Але, на жаль, Ушеніна чорними поступилася відомій шахістці Моніці Сочко. Жукова (білими) та Інна Гапоненко (чорними) розійшлися миром. Добре, що росіянки теж зіграли унічию із збірної Сполучених Штатів, і паритет лідерів було збережено.

Невдовзі після початку двобою з азербайджанськими дівчатами здавалося, що рівновага в матчі буде за щастя для українок. Насправді, лише у Жукової білими була незначна перевага, а решта дівчат мали гірші або (в кращому випадку) рівні позиції.

Цього разу Букса не змогла чорними врятувати гірше турове закінчення, хоча певні підстави для цього були. Осьмак білими зрештою уникнула гіршого і зіграла внічию. Але в партії Гапоненко (чорні) раптом все змінилося докорінно, і наша Інна з гіршої позиції дістала технічно виграшну, яку й довела до перемоги. І нарешті, Жукова збільшила перевагу і теж виграла. Отож, дивовижним чином матч закінчився з рахунком - 2,5:1,5 на користь українок. 

За три тури до закінчення чемпіонату лідирують збірні України та Росії - по 10 очок, команди Китаю та Польщі мають по 8. Цілком ймовірно, що доля "золота" вирішиться в останньому раунді у зустрічі Росія - Україна.

Щодо чоловічого турніру, тут, як не прикро, наша збірна пасе задніх. І кожна її перемога стає великою рідкістю. 

Лідирують господарі - 11 очок з 12-ти, на один пункт відстають китайці. Третє-четверте місця ділять команди Польщі та Туреччини - по 8 очок. Наші хлопці ділять скромні сьоме-восьме місця - 4 пункти.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Наталія Букса.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-