Чемпіонат світу із шахів: наші дівчата - серед кращих, чоловіки поки сьомі

Чемпіонат світу із шахів: наші дівчата - серед кращих, чоловіки поки сьомі

Укрінформ
На командному чемпіонаті світу, що проходить у Ханти-Мансійську, зіграні стартові тури. 

Жіноча збірна України стартувала просто чудово. У першому раунді дівчата обіграли досить непогану збірну США. Причому на перших трьох шахівницях Ушеніна, Жукова та Гапоненко зіграли унічию, а перемогу в матчі принесла 19-річна киянка Юлія Осьмак - 2,5:1,5.

На старті відбувся один з ключових матчів - Росія - Китай. Господарки поля виграли з рахунком 3:1.

Другими нашими суперниці були китаянки. Незважаючи на величезний дефіцит у рейтингу, українки боролися до кінця. І хоча Жукова програла чемпіонці світу, Гапоненко відігралася. Ушеніна звела унічию партію з Ю. І доля матчу вирішувалася в партії Осьмак. Вона мала захищати дуже неприємну позицію. І зрештою їй це вдалося. Нічия в партії та матчі - 2:2!

Наступними суперницями українок стали шахістки збірної Індії, які теж мали 3 очки. Цю сильну команду нашим вдалося обіграти. Ушеніна, Осьмак та Букса зіграли внічию. І знову, як і день тому, блискуче виступила Інна Гапоненко. За нічийного рахунку у матчі вона буквально замучила білими Таню Сачдев  у складному ендшпілі. Таня здалася на 83-у ході. Загальна перемога українок -2,5:1,5.

Сенсаційно закінчився матч Росія - Азербайджан - 2:2. Таким чином українки наздогнали росіянок - обидві команди мають по 5 очок з 6.

А от чоловіки за три перші тури не спромоглися виграти жодної партії, а єдина поразка призвела до програшу матчу. Та ще й якого матчу…

У першому турі наша збірна зіграла 2:2 з турками. На перший погляд, це була велика невдача. Але коли наступного дня збірна Туреччини з таким же результатом зіграла з росіянами, стало зрозуміло що це не зовсім так. Тим більше, що наші хлопці були близькі до перемоги. 

У вирішальній партії матчу Руслан Пономарьов чорними мав значно кращі шанси у туровому закінченні проти Драгана Шолака. Але припустився прикрої помилки, і зустріч закінчилася унічию. На жаль, те, що років п'ятнадцять було козирем Руслана - філігранна техніка, - тепер часто-густо підводить його… 

У другому раунді українці досить швидко зіграли унічию з білорусами. Особливо здивувало, що в матчі, який закінчився дуже швидко, справжньої боротьби не було. Думається, що після змагань ми дізнаємося, в чому ж причина цього.

А наступного дня наші хлопці поступилися принциповим суперникам рейтинг-фаворитам - росіянам. Три партії закінчилися мирно, а Антон Коробов чорними поступився Яну Непомнящему. Причому позиція Антона певний час була принаймні не гірша, але несвоєчасний прорив у центр призвів його до сумної ситуації. 2,5:1,5 - на користь наших суперників.

А поки що лідирують поляки - 6 очок з 6-ти. Китайці та росіяни відстають на очко.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

На фото: Юлія Оьмак.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-