Українські шахісти сперечаються за звання чемпіона Європи

Українські шахісти сперечаються за звання чемпіона Європи

Укрінформ
Після п’яти турів чемпіонату Європи серед чоловіків, який триває у Мінську Білорусь), лідирують четверо шахістів. Це - українець Юрій Кузубов, Іван Чепарінов з Болгарії, Даніель Фрідман з Німеччини та вірменський гросмейстер Грант Мелкумян. Усі вони набрали по 4,5 очка з 5.

Кузубов після чотирьох турів узагалі був одноосібним лідером із стовідсотковим результатом. Він демонструє притаманну йому солідну, неквапливу гру з великим запасом міцності. Хоча не можна сказати, що гра Юрія позбавлена помилок, проте його наполегливість приносить добрі плоди.

На пів-очка від лідерів відстає українець Володимир Онищук, який у великій компанії ділить місця з п’ятого по 31-е. Він виграв три партії, а дві звів унічию. Цікаво, що у зустрічі проти другого за рейтингом у турнірі росіянина Дмитра Андрейкіна, Володимир мав прекрасні шанси на виграш, але задовольнився тим, що зробив нічию з позиції сили.

П’ятеро українців мають в своєму активі 3,5 очка. Причому прийшли вони до такого результату різними шляхами. Антон Коробов підтримав свою неприємну звичку - починати турнір з поразки. Далі - в третьому турі втратив іще пів-очка. А потім здобув дві перемоги поспіль. Особливо елегантним був його виграш у четвертому турі, коли Антон блиснув чудовою технікою в пішаковому закінченні.

Добру гру демонструє Андрій Волокитін, та несподіваний програш від грека Дімітріоса Мастровасіліса трохи зупинив його переможну ходу. Без поразок, солідно грають Олександр Арещенко та Мартин Кравців. Також виступає і майстер Сергій Павлов, що є певною несподіванкою.

Напевно боротимуться,якщо не за чемпіонський титул, то за право зіграти на Кубку світу (для цього треба посісти місця серед перших 23-х, а при удачі навіть і трохи нижчі) і ті наші гравці, які мають по три очки. Це: Руслан Пономарьов, Олександр Моїсеєнко, Михайло Олексієнко, Сергій Федорчук, Олександр Бортник, Ельдар Гасанов та Олексій Молчанов.

Щоправда, дещо сумне враження лишає гра Пономарьова. Він не доводить до переможного кінця позиції з великими шансами на перемогу. А колись його техніка була його чи не найсильнішою властивістю. Що ж зичимо нашому чемпіону додати в грі. Це йому цілком до снаги.

До кінця європейського форуму лишилося шість турів.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-