Турнір шахістів у Мальме не приніс Ельянову лаврів

Турнір шахістів у Мальме не приніс Ельянову лаврів

Укрінформ
Шаховий турнір у шведському Мальме показав, що український гросмейстер Павло Ельянов був не у формі. Спробуємо розібратися, що це означає?

Симптоми поганої гри бувають різними. Такий гігант шахів, як Василь Смислов писав, що інколи він відчував у себе "період тупої голови". У таких випадках він намагався грати з підвищеною обережністю, не гребуючи і швидкими нічиїми.

Інколи причини бувають психологічними. У випадку Ельянова він міг ще не відійти після невдач на фініші у Шамкірі. І цей стан "гроггі" дався взнаки.

На відміну від Смислова харків’янин завжди грає тільки на перемогу… У другому турі Павло чорними викликав вогонь на себе зі шведським гросмейстером Бломквістом, але це призвело до поразки. Наступного дня у партії проти грузина Баадура Джобави Ельянов (білі) пройшов повз перспективну жертву тури, яка давала йому великі шанси на перемогу - нічия.

Карколомна партія чорними з англійцем Найджелом Шортом стала єдиною, де українець переміг. Хоча і тут він припустився помилки, з якої Найджел не скористався. А в останній зустрічі білими проти шведа Нільса Гранделіуса Павло не здобув білими переваги у дебюті. А коли суперник став грати не найкращим чином, в українця з’явилися непогані шанси на перемогу. На жаль, і цього разу Павло пройшов повз найсильніше продовження, і партія скінчилася миром.

Підсумки турніру: 1-2. Гранделіус та Джобава - по 3 очки з 5-ти, 3-4. Ельянов та Бломквіст - по 2,5, 5-6. Шорт та Харіка Дронвалі (Індія) - по 2 очки.

Утім, можна сказати, що турнір у Мальме носив тренувальний характер. А наступні битви Павла стануть вельми відповідальними. У липні в Женеві відбудеться третій етап Гран-прі ФІДЕ, а у вересні у Тбілісі - Кубок світу. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-