Учасники шахового турніру в Мальме можуть обійтися без віагри

Учасники шахового турніру в Мальме можуть обійтися без віагри

Укрінформ
У шведському Мальме  стартує невеличкий, але дуже яскравий шаховий турнір під назвою Tepe Sigeman & Co. У ньому беруть участь усього шестеро шахістів. Це українець Павло Ельянов (рейтинг - 2755), грузин Баадур Джобава (2713), колишній претендент на шахову корону англієць Найджел Шорт (2688), два шведських шахісти Нільс Гранделіус (2665) та Ерік Бломквіст (2546).

Буде тут і родзинка шахових змагань останніх часів - участь жінки. Цього разу слабку стать представляє шахістка з Індії Харіка Дронвалі (2531). 

Треба сказати, що всі учасники традиційних змагань, які започатковані ще 1993 року, дуже креативні, грають творчо з вигадкою. Можливо, навіть, що їхні рейтинги поступаються шаховому потенціалу. 

У першу чергу це стосується Джобави та Шорта. Проте, рейтинг-фаворитом змагань є Павло Ельянов. За креативністю Павло не поступається двом вищеназваним гравцям. Але за шаховою силою він значно переважає усіх конкурентів.

На двох цьогорічних турнірах - у Вейк-ан-Зеє та Шамкірі - Ельянов демонстрував просто блискучу гру, але не реалізував стільки фантастичних можливостей, що можна лише дивуватися. Адже харків'янин перегравав найсильніших шахістів світу таких, як Магнус Карлсен, Шахріяр Мамедьяров, Володимир Крамник, але потім припускався незрозумілих помилок.

Сподіваюся, що цього разу українець знову покаже свій високий клас, а на стадії реалізації зіграє значно краще. Зичимо Павлу стати переможцем і приєднається до когорти великих шахістів, які успішно грали в Мальме. Це Василь Смислов та Борис Спаський, Віктор Корчной та Василь Іванчук.

У  першому турі Шорт в блискучому стилі переміг Бломквіста. Він закінчив партію нескладною, проте вельми ефектною жертвою ферзя. Після цього, як завжди, дотепний Найджел прокоментував свой успех так: "Після такого ніякої віагри не потрібно".

Ельянову в день першого туру виповнилося 34 роки - період шахового розквіту. Але не завжди буває, що у день народження приходить успіх. От і цього разу Павло зіграв білими лише внічию з Харікою. Також мирно розійшлися Джобава і Гранделіус. 

А сьогодні у Москві почнеться турнір, за яким харків'янин слідкуватиме з великою увагою - другий етап Гран-прі ФІДЕ. Нагадаємо, що в ньому зіграють 18 шахістів за швейцарською системою у 9 турів. Серед них будуть і троє переможців першого етапу - француз Максим Вашьє-Лаграв, росіянин Олександр Грищук та Шахріяр Мамедьяров. Отож, саме проти них уболіватимуть прихильники українського гросмейстера. В разі успіху цих гросмейстерів їх буде важко наздогнати в загальному заліку (за сумою трьох турнірів з чотирьох). 

Нагадаю, що сам українець гратиме на двох заключних етапах, де йому треба бути у призерах, аби претендувати на вихід до турніру претендентів. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-