Ельянов та інші шахові зірки зіграють на Меморіалі Гашимова у Баку

Ельянов та інші шахові зірки зіграють на Меморіалі Гашимова у Баку

Укрінформ
У суботу, 21 квітня, в азербайджанському Шамкірі стартує один з найсильніших турнірів першої половини поточного року -  четвертий Меморіал Вугара Гашимова. Серед учасників самі лише зірки. 

Жеребкування дало такі результати: 1. поляк Радослав Войташек (рейтинг - 2745), 2. болгарин Веселін Топалов (2741), 3. Веслі Со (США, 2822), 4. Сергій Карякін (Росія, 2783), 5. українець Павло Ельянов (2751), 6. Теймур Раджабов з Азербайджану (2710), 7. Пентала Харікрішна (Індія, 2755), 8. Шахріяр Мамедьяров (Азербайджан, 2772), 9. англієць Майкл Адамс (2761), 10. росіянин Володимир Крамник (2822).

Призовий фонд турніру - 100 000 Євро. Перший приз - 25000, другий - 15000, третій - 12 000. Останній -  можна вважати втішним - 3000.

Часовий контроль для нинішніх турнірів досить незвичний. На перші сорок ходов суперники матимуть дві години, потім - годину на двадцять. І лише з 61-го ходу їм додаватиметься 30 секунд, а всього вони дістануть 15 хвилин до кінця партії. Цікаво, що шахістам заборонено погоджуватися на нічию до сорокового ходу. Винятком можуть бути лише три випадки: вічний шах, триразове повторення позиції, а також теоретично нічийне становище.

Щодо дрес-коду, то в Шамкірі, хоча й не треба носити хіджаб, як в жіночому чемпіонаті світу у Тегерані, та все ж таки обов’язкові костюм та краватка.

Щодо шансів учасників. Безумовним фаворитом турніру є Со, який виграв хіба не всі змагання за останні півроку. Нещодавно він став чемпіоном Сполучених Штатів, а перед цим, у голландському Вейк-ан-Зеє, Веслі випередив самого Магнуса Карлсена. 

З настроєм на успіх стартує Крамник, який уголос заявив про це у пресі. Думається, що минулорічний переможець Меморіалу - Мамедьяров буде не проти повторити свій успіх. Ми ж сподіватимемося на успішну гру нашого Павла Ельянова. Вже на часі йому вигравати великі турніри. 

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-