Ельянов врятував ситуацію на фініші, набравши 50 відсотків очок

Ельянов врятував ситуацію на фініші, набравши 50 відсотків очок

Укрінформ
Закінчився перший етап шахового Grand Prix FIDE, що проходив у Шарджі (ОАЕ). У ньому брали участь 18 гросмейстерів, які провели 9 турів за швейцарською системою.

Скажу відверто, це був один з найбільш нецікавих турнірів високого гатунку. Навіть статистика свідчить про це - 21 результативна партія з 81-ї. Приблизно чверть перемог. Особливо сумними (для глядачів) були партії росіян між собою. Досить швидко вони розписували нічиї. А треба сказати, що росіян було аж п'ять з вісімнадцяти. Та і якість партій була далека від ідеалу. Але, як кажуть футболісти, гра забувається, а результат лишається назавжди.

Перше-третє місця розподілили  француз Максим Вашьє-Лаграв, росіянин Олександр Грищук та азербайджанець Шахріяр Мамедьяров, які набрали дуже скромні 5,5 очка з 9-ти можливих. Цікаво, що коли Максим виграв перші дві партії, він зауважив, що точно так він починав аналогічну серію минулого разу, але не зміг після цього виграти жодної зустрічі. Як наврочив. Він зробив ще сім нічиїх. Щоправда, цього вистачило для розподілу першого місця…

Також дві перемоги і сім нічиїх на рахунку Грищука. Росіянин останнім часом показував погані результат, тому цей виступ він може вважати великим успіхом. А от Мамедьяров заслуговував на більше. Він здобув три перемоги і зазнав однієї поразки, проте демонстрував доволі розкуту і свіжу гру.

Місця з четверте по восьме розділили англієць Майкл Адамс, китаєць Дін Ліжень, американець Хікару Накамура, росіяни Ян Непомнящий та Дмитро Яковенко - по 5 очок. Причому троє останніх виграли по одній партії, а решту зіграли унічию. 

Українець Павло Ельянов опинився у групі учасників, які набрали 4,5 очка з 9-ти (тобто 50  відсотків) і розділили місця з 9-го по 12-е. Компанію йому склали іспанець Франциско Вальєхо, Лі Чао з Піднебесної та Ріхард Раппорт з Угорщини. 

Щодо виступу Павла, то, як зазначив сам харків'янин, він був не в формі. Він стартував з чотирьох нічиїх поспіль, причому не зміг обіграти білими свою постійну "клієнтку" Хоу Іфань - нічия. Далі справи пішли ще гірше - Ельянов зазнав двох поразок. Та фініші здобув дві перемоги. І тепер може слушно заявити, що втрачено все, крім честі.

Наш гросмейстер пообіцяв у наступних двох етапах, де він виступатиме, зіграти краще. І ми віримо, що його слово не розійдеться з ділом. 

Треба сказати, що для того, аби потрапити до двійки найкращих за сумою трьох етапів, Павлу принаймні доведеться хоча б раз стати переможцем. Віримо, що українцю це до снаги.

Не зовсім зрозуміло, на якій підставі включили до серії чемпіонку світу Хоу Іфань з Китаю. Чемпіонкою вона ще лишатиметься максимум до третього березня. Хоу замінила свого співвітчизника Вей І, який насправді є дуже перспективним шахістом. Вона змогла зробити нічиї у перших восьми партіях, але в останній зустрічі її розгромив Мамедьяров. У підсумку - набрала 4 очки і розділила 13-14-те місця з Левон Ароняном (Вірменія). Для Левона цей турнір став справжньою катастрофою.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-