Іванчук упевнено обіграв у Китаї екс-чемпіонку світу Хоу Іфань

Іванчук упевнено обіграв у Китаї екс-чемпіонку світу Хоу Іфань

Укрінформ
У китайському місті Шеньчжень відбувся товариський матч із чотирьох партій у класичні шахи між екс-чемпіонкою світу Хоу Іфань та багаторічним лідером українських шахів Василем Іванчуком. Двобій закінчився переконливою перемогою львів'янина з рахунком 3:1.

Хоу Іфань, схоже, остаточно залишила жіночі шахи і переключилася на чоловічі. На жаль, великих дивідендів це їй не принесло. Відверто кажучи, вражає те зелене світло, яке надали китаянці шахові чиновники та організатори турнірів. Наприклад, Хоу включили у серію відбіркових змагань до турніру претендентів на звання чемпіона світу - Гран-прі ФІДЕ. Причому для цього викинули з цієї серії її співвітчизника - Вей І. 

Своїми результатами колишня чемпіонка не підтвердила слушність такого рішення. Адже вона зробила вісім нічиїх, а одну партію програла. Нагадаємо, що й першій її виступ нинішнього року на турнірі за швейцарською системою у Гібралтарі теж не став тріумфальним. В останньому турі Хоу демонстративно "сплавила" партію білими у п'ять ходів. І це на знак протесту, що їй дісталося сім жінок із дев'яти. Проте жеребкування робила бездушна машина, якій у вищій мірі наплювати, якої статі суперники грають між собою. Словом, успіхи китаянки абсолютно не вражали. 

Відносно матчу з Іванчуком можна сказати, що боротьби, як такої, не вийшло. Якщо у першій партії білими Василь ще не був готовим як слід до гри і зробив нічию, то потім двобій проходив за тотальної переваги львів'янина. У двох чорних партіях він взяв гору, а білими мав відмінні шанси на перемогу. Він дещо поспішив і зарано пожертвував коня замість того, щоб зробити тихий хід іншим "скакуном", після чого справи чорних були б кепськими. У партії же львів'янину довелося оголосити вічний шах - нічия.

Тепер китаянці надається черговий карт-бланш. Уже 15 квітня вона стартує на турнірі в Баден-Бадені, де за коловою системою гратимуть 8 шахістів, у тому числі чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен, американець Фабіо Каруана, француз Максим Вашьє-Лаграв, Левон Аронян з Вірменії та інші. Не думається, щоб у Німеччині на Іфань чекає тріумф…

Отож, порівняння Хоу з угоркою Юдіт Полгар на сьогоднішній день просто не має право на існування. Якщо Юдіт стабільно входила до десятки світового чоловічого рейтингу, то китаянка може випасти із сотні найкращих чоловіків. І, мабуть, тому її затія перейти з жіночих шахів до чоловічих видається вельми сумнівною.

А Василь, звичайно, молодець. У подальшому на нього чекає улюблений турнір на Кубі - Меморіал Капабланки, де українець сім разів ставав переможцем. Заявив Іванчук і про свої плани повернутися до збірної України. Отож, чекатимемо на нові перемоги львів'янина, який переконливо відреваншувався за Марію Музичук, яка рік тому поступилася китаянці у матчі за світову корону у місті Лева.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-