Олімпіада без НХЛ: все має свою ціну

Олімпіада без НХЛ: все має свою ціну

Укрінформ
Чому олімпійський хокейний турнір без зірок – це реалії світового спорту. 

Чому так сталось?

Головна причина – гроші. Через Олімпіаду НХЛ призупиняє чемпіонат на три тижні і бажає компенсувати втрати. Втрати великі (майже 500 млн доларів), бо лютий для НХЛ дуже прибутковий. Немає головних конкурентів – бейсболу і американського футболу. Крім того, в НХЛ не хочуть ризикувати зірками, які можуть отримати травму чи повернутися виснаженими.

Була надія, що НХЛ на чолі зі своїм комісіонером Гері Беттменом зможе домовитись з Міжнародним олімпійським комітетом (МОК) про свою долю від спонсорів, реклами та прав на телетрансляції. Однак, МОК відмовив. Там заявили, що ми заробляємо гроші для некомерційних федерацій і не збираємось фінансувати такі успішні бізнес-проекти як НХЛ. Не допомогло і те, що Міжнародна федерація хокею пропонувала компенсувати витрати гравців НХЛ на дорогу, проживання і страхування під час Ігор-2018.

Серед інших причин відмови – незацікавленість НХЛ просувати свій продукт в Кореї. Хокейний ринок там слабенький. Зовсім інше ставлення у НХЛ до Китаю. Там хокей набирає популярність шаленими темпами, ринок величезний, а тому перед зимовою Олімпіадою-2022 в Пекіні НХЛ та МОК будуть налаштовані набагато конструктивніше.

Чи можна ще щось змінити?

НХЛ наголосила, що це рішення остаточне. Ліга на цьому ставить крапку. Але профсоюз гравців НХЛ проти будь-якої заборони їхнім клієнтами їхати на Олімпіаду-2018, тому там обіцяють певні кроки. Експерти прогнозують, що лідери профсоюзів тиснутимуть в цьому питанні на босів ліги і шантажуватимуть не підписанням нового колективного договору в 2019 році і навіть погрожуватимуть новим локаутом.

Перша людина НХЛ Гері Беттмен

Дехто з зірок НХЛ також сподівається, що все ще можна домовитись. Воротар збірної Канади та «Монреаль Канадієнс» Кері Прайс каже, що це лише тактичний хід ліги і там не посміють залишити ціле покоління гравців без можливості поборотися за олімпійську славу. На противагу Прайсу канадські медіа пишуть, що «після олімпійського «золота» у Ванкувері-2010 та Сочі-2014 в Канаді вже немає такого голоду до перемог на зимових Іграх».

Найжахливіше, що зірки НХЛ самі не хочуть їхати на Ігри

Насправді, зірковий хокейний турнір хотіли ми з вами, тобто вболівальники. Натомість самі хокеїсти НХЛ дуже обережно висловлювались на цю тему. Коли тривали переговори між НХЛ та профсоюзом гравців, то власники клубів запропонували: підете нам на фінансові поступки – ми відпустимо вас на Олімпіаду. Але хокеїсти не захотіли втрачати свої гроші і у підсумку сталось те що сталось.

Так, деякі клуби всупереч забороні готові відпустити своїх гравців в Пхенчхан. Наприклад, «Вашингтон Кепіталз» обіцяв своєму лідеру Олександру Овечкіну відпустити його на Ігри-2018 за будь-яких обставин. Втім, не факт, що росіянин тепер сам захоче їхати на турнір сумнівної якості.

Олімпіада-98 в Нагано: зіркові Домінік Гашек та Уейн Гретцьки

Олімпіада в Пхенчхані втрачає родзинку

Тепер в Америці точно ніхто не дивитиметься олімпійський хокейний турнір. Мало того, що через різницю у часі матчі гратимуть коли в Америці буде глуха ніч, то ще й там не буде гучних прізвищ. Рейтинг олімпійських телетрансляцій може опуститися до провального рівня, бо навряд чи багато фанатів хокею змусять себе дивитись умовний матч Канада – Фінляндія після битви між «Чикаго Блекхоукс» та «Бостон Брюїнз». Збірні в Пхенчхані-2018 будуть сформовані з гравців європейських клубів та російської КХЛ. А олімпійські команди Канади та США, як і в 80-і, зберуть з хокеїстів нижчих північноамериканських ліг та студентів.

А взагалі олімпійський хокей за останні п’ять Олімпіад нас розбестив. Вболівальники швидко звикли до суперзіркових турнірів та розкішного хокею. При цьому ми забули, що за все в цьому світі потрібно платити. Тим більше за можливість доторкнутися до зірок. Не захотіли в МОК платити за нас, от і будемо дивитись в Пхенчхані посередній турнір. Он футбольні вболівальники вже давно звикли, що на Олімпіадах грають фактично молодіжки і ніхто не скиглить.

Святослав Василик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-